Još poneka besjeda o knjižnici

-
-

GOSPIĆ – Nedavno otvorena, preuređena i preseljena Samostalna narodna knjižnica dala je središtu županije još jedan hvale vrijedan atribut. Po mnogo čemu. Smještena je u nekadašnjoj kino dvorani Doma JNA, u današnjem Kulturno-informativnom centru. Na dvije etaže građani mogu koristiti oko 1 100 m2 besprijekorno uređene i opremljene površine. Zasebno nadsvođe opremljeno je računalima, uz korištenje sveznajućeg Interneta. Ravnatelj knjižnice Milan Šarić i sam je „teški ovisnik“ o knjigama. S ponosom ističe neke brojke koje dodatno ilustriraju vrijednost ovog sadržaja.
-Korisnicima knjižnice nudimo više od 60 tisuća naslova. Osim toga na raspolaganju je i 4500 naslova audio-vizualne građe, poput filmova i glazbe. Na usluzi korisnicima je 9 zaposlenika knjižnice. U novu je knjižnicu uloženo cca. 4 milijuna kuna, od čega oko 70% sredstava Ministarstva kulture i 30% Grada Gospića. Iako smo se tek nedavno preselili iz samog središta Gospića ljubitelji dobrog štiva dolaze nam u sve većem broju. Vrijeme je ljetnih ferija i najmasovniji dolasci uvijek su početkom jeseni kada počinje akademska godina na fakultetima i nastava u srednjim i osnovnim školama, rekao nam je ravnatelj Šarić. Razgovarajući o ukusima čitatelja lako je doznati detalje jer djelatnici knjižnice uglavnom poznaju korisnike, a i dobni uzrast i spol počesto su „ključ“ za odabir štiva.
-Osjetne su razlike u čitateljskim ukusima, nastavlja Milan Šarić. Mlađi uglavnom preferiraju publicistiku, dok starija populacija više čita beletristiku. Žene radije posežu za ljubavnim romanima i općenito lakšim štivom, i to je posebno izraženo u ovo doba godine. Novine, tjedni i dnevni tisak su i dalje omiljeni medij starijih, dok mlađi u većem broju koriste Internet i ostale moderne tehnologije.
„Kliknete“ li na Portal Ministarstva kulture koji objedinjuje adrese 224 knjižnice pod njihovom ingerencijom, Samostalnu narodnu knjižnicu Gospić pronaći ćete na staroj adresi dr. Franje Tuđmana 4. Ne dajte se zbuniti, nego u zgradi KIC-a u Budačkoj 12 potražite naslov koji će vam uljepšati ovo, klimatski nemirno i netipično ljeto.
M. S.