Josipović i Kosor na Plitvicama

Okrugli stol ne temu “Žene poduzetnice u ruralnim područjima: potraga za tržištima” održan je danas na Plitvičkim jezerima povodom Međunarodnog dana žena.
Prisustvovalo je pedesetak poduzetnica, a na okruglom stolu sudjelovao je i predsjednik Ivo Josipović.
Riječi dobrodošlice uz predsjednika nazočnima je uputila Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica Programa ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj, a kao njezina gošća prisustvovala je i Jadranka Kosor.
– Svi znamo da su proizvodi naših poduzetnica vrhunske kvalitete no unatoč tome gotovo sve poduzetnice iz ruralnih područja suočene su s istim problemom – ne mogu pronaći tržište za svoje proizvode, kazala je u svom kratkom govoru Vinton zahvalivši predsjedniku na podršci koju je iskazao svojim dolaskom.
– Vidjeli smo primjere kako žene poduzetnice ostvaruju rezultate usprkos preprekama na koje nailaze. Mislim da je rasprava detektirala probleme s kojima se susreću, fiskalne naravi, organizacije, pomoći na pripremama za europske fondove. Ovdje su danas i predstavnici Gospodarske komore koji su obećali pomoći. Nadam se da će biti još više uspješnih žena, kazao je predsjednik Josipović dodavši kako smatra da su i žene i muškarci ravnopravni i jednaki u svemu.
Bivša premijerka Jadranka Kosor istaknula je specifičnost ženskog poduzetništva
– Ja sam apsulutno za to da se uvijek u strategijama na nacionalnoj razini za razvoj poduzetništvu posveti poseban segment, s posebnim novcima i posebnim proračunom za žene poduzetnice, ali i za ozbiljno osjetljive skupine žena. Ako budemo kao država davali posebnu potporu i proračun ženama koje su osobito pogođene onda možemo reći da smo napravili puno toga za afirmaciju žena u hrvatskome društvu. Žensko poduzetništvo je specifično, ono je takvo da žene uvijek u patrijahalnom društvu moraju ulagati trostruko više napora u svakom poslu pa i u poduzetništvu od muškaraca. Moraju uz sve ostalo rušiti predrasude, kazala je Kosor.
Iva Vidović