Boraveći u Gradu Otočcu kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice za predsjednicu Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je siranu „Runolist“ a potom se u Gackom pučkom otvorenom učilištu susrela sa članovima i simpatizerima HDZ-a i građanima Otočca.
Na novinarsko pitanje kako komentira izjavu predsjednika Josipovića vezano za gospodarstvo i rad Vlade, odnosno da gospodarstvo stagnira no da je kod sudstva očiti pomak, Kolinda Grabar Kitarović je kazala, da je Hrvatska u dubokoj gospodarsko socijalnoj krizi, 90 posto ljudi će reći da Hrvatska ide u krivom pravcu i da su glavna pitanja koja ih muče (ne)zaposlenost, životni standard, plaće, mirovine i sl.. Sve međunarodne institucije, počevši od Europske komisije kažu da idemo prema bankrotu, Vlada to apsolutno neozbiljno shvaća, tako da im iz gospodarstva dajem apsolutnu jedinicu. Kad je riječ o pravosuđu, možda se i vide neki pomaci. Ja sam za nultu stopu tolerancije protiv korupcije i za apsolutnu nezavisnost pravosuđa, međutim, vrlo mi je simptomatično da se otvaraju pitanja korupcije u predizborno vrijeme. Kao buduća predsjednica želim da pravosuđe, posebno državno odvjetništvo bude neovisno, ali i nepristrano, objektivno i da se borbom protiv korupcije bavi cijelo vrijeme a ne samo u predizborne svrhe. Hrvatska je na žalost među 5 najkorumpiranijih država u Europskoj uniji, što dovoljno govori kakvu ocjenu možemo dati pravosuđu“.
Osvrnula se Kolinda Graba Kitarović i na ono što je predsjednik do sada učinio, pa je kazala da on u stvari ništa nije učinio. On zavarava narod, time što govori da nema nikakvih ovlasti, što nije točno. Predsjednik, odnosno predsjednica imaju vrlo jasne ovlasti određene Ustavom, ali isto tako i činjenicom a su izravno izabrani od naroda, da su glas naroda, moralna vertikla, korektivni čimbenik i arbitar u političkim propisima u Hrvatskoj. Znači, njegova je dužnost svih ovih godina bila pozivati i prozivati Vladu na odgovornost, no on to nije činio, prema tome Josipović je sukrivac za katastrofalno gospodarsko i socijalno stanje u Hrvatskoj, kazala je Kolinda Grabar Kitarović.
Dražen Prša