Danas je predsjednik RH Ivo Josipović posjetio Grad Otočac i tom prigodom sastao se sa predstavnicima Klastera drvnih prerađivača Ličko-senjske županije. U pratnji predsjednika Ive Josipovića bio je i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić.
Predsjednik Josipović kazao je da drvna industrija neosporno spada u jednu od strateških grana hrvatskog gospodarstva, što najbolje govore podatci o izvozu.
Na pitanje novinara ako bi ponovno postao predsjednik koju bi zemlju prvu posjetio, predsjednik Josipović je kazao da bi posjetio Europsku uniju, gdje bi zasigurno imao što razgovarati sa tamošnjim čelnicima.
Da bi se odnosi sa Srbijom poboljšali, Josipović drži da sa svim državama pa tako i sa njom moraju biti na principijelnim temeljima.
„Imamo ozbiljne, zajedničke interese sa Srbijom, vezane za sigurnost, trgovinu, za razrješenje svih bolnih pitanja koja opterećuju prošlost. Puno smo učinili da odnosi budu bolji i oni su uz određene, povremene uspone i padove, bolji nego što su bili. Treba nastaviti politiku vezanu za gospodarstvo, za zajedničke interese. Kad je riječ o pitanju Šešelja, tu moramo biti principijelni što znači odricanje, jasno distanciranje od svake politike koja zaziva duhove prošlosti i netrpeljivosti, agresiju i koja raspiruje strasti koje su proizvele rat i agresiju na RH“ kazao je Josipović.
Na konstataciju da je Hrvatska peta zemlja po korupciji u svijetu, predsjednik Josipović je kazao da, kad smo se pripremali za ulazak u EU bili smo vjerovatno, kao zemlja nečlanica, možda i najgora zemlja, no napravili smo određeni pomak, poduzimamo određene mjere da svatko tko je na funkciji a bavi se korupcijom ne može mirno spavati, i vjerujem da će i u budućnosti biti puno onih koji su se ogriješili o zakon da će morati izaći pred lice pravde. Mi smo nepovratno promijenili naš odnos prema korupciji i idemo sve više prema boljim mjestima na ljestvici nego što smo to bili nekada.
Gorski kotar i Lika ispali su iz određenih državnih potpora, i da li je nova raspodjela korektna, bilo je pitanje na koje je predsjednik Josipović kazao da ovim novim promjenama jedan veći broj onih krajeva koji su dosad uživali poseban tretman, više ga ne uživaju, dok je jedan veći broj novih korisnika novih mjera za poticanje razvoja, no da li su baš pogođene te mjere realno, mislim da će biti korekcija, i nisu Ličani prvi koji su mi se obratili sa tezom kako kriteriji nisu sasvim uravnoteženi, ima tu primjedbi iz Gorskog kotara, i uvjeren sam da kad propis bude testiran u praksi biti i određenih korekcija, kazao je predsjednik Josipović.
Dražen Prša