Više od 30 godina Jovanka Broz, udovica Josipa Broza Tita, bila je smještena u jednu beogradsku vilu daleko od očiju javnosti i pod budnom paskom tamošnjih tajnih službi. Tek nakon što joj je nedavno provaljeno u „odaje“ obratila se medijima i izjavila da je već godinama podvrgnuta zastrašivanju i iscrpljivanju jer su neke tajne Titova vremena čiji je svjedok “još vruće” te da još ima onih koji žele to sakriti kako bi sloga vladala između Srbije i Hrvatske. Tvrdi da je bila svjedokom događaja 1945. godine i onog što se događalo nad srpskim narodom u Hrvatskoj, te da je, nakon 50 godina, ta nagomilana nepravda riknula kao vulkan, prenosi T-portal. 

„ Sadašnja situacija s Hrvatskom me podsjeća na to vrijeme, kad se traži da radi mira prijeđemo preko ‘Oluje’ i svega što se događalo. Čini mi se da to nije u redu prema budućim generacijama i da stvari treba raščišćavati dok postoje živi svjedoci“, naglasila je Jovanka Broz. U intervjuu koje beogradske Večernje novosti objavljuju, Jovanka Broz  tvrdi da nedavna pljačka vile u kojoj živi, u elitnom beogradskom naselju Dedinju, nije slučajna jer su joj, među ukradenim vrijednostima, nestale i neke bilježnice, te da su se preko njenih leđa obračunavali s Titom, optužujući ju da pravi urotu protiv njega s Đokom Jovanićem i ličkim generalima. Uspjeli su da nas razdvoje i izoliraju. I mene i Tita. Praktično su nas poslali u svojevrsno izgnanstvo. Onda su Stane Dolanc, general Nikola Ljubičić i ostalo društvo vršljali i radili što su htjeli’, ustvrdila je Jovanka Broz, istaknuvši kako bi sad neki sve to željeli prikriti.

-„ E, sad bi neki željeli da se to ne dozna, da se sve zabašuri i sakrije da bi sloga vladala između Srbije i Hrvatske, a i nekih Slovenaca koji su tu kumovali. Mislim da to nije dobro. Ako hoćemo imati dobre i prijateljske odnose s Hrvatskom, neke stvari treba raščistiti“, kazala  je Jovanka Broz u razgovoru za beogradske Večernje novosti. Ona je, međutim, izbjegla izravan odgovor o kakvim je srpsko-hrvatsko-slovenskim tajnama riječ.

„Nije istina da mi iz kuće ništa nije nestalo, kako je objavljeno. Ukrali su mi vazu Ming, vjenčani dar od pokojnog kineskog predsjednika Mao Ce-tunga. Još nisam pobrojala što je sve nestalo, ali zasad sigurno znam da su mi ukradeni nakit, novac, ali i bilješke. Ukradena je prepiska s nekim važnim ličnostima, na primer s Cvijetinom Mijatovićem i generalom Dolničarem, koji mi tri i pol godine pošto sam istjerana iz kuće nije vratio odjeću“, navodi Titova udovica. Kaže da već godinama živi kako mora i kako drugi hoće, i da je desetljećima podvrgnuta zastrašivanju i iscrpljivanju, jer su neke tajne Titova vremena još vruće. Sigurnosne snage, po nalogu nekih ljudi, nisu dopuštale da bilo koja informacija odavde iziđe, desetljećima. Pa i u logoru je bilo lakše, jer je i tamo netko dolazio i obilazio, a ja sam 30 godina provela u samici, kazala je Jovanka ustvrdivši da se kampanja pritisaka sad ponovno pojačava, jer je u tijeku ostavinska rasprava. Titova udovica podsjeća i da je sud nedavno utvrdio kako je nad njom počinjeno kazneno djelo jer je lišena nasljedstva, iako nije bila ni razvedena, niti osuđivana, a vjeruje da je provala u njezinu kuću suštinski povezana s ostavinskom raspravom koja je u tijeku o Titovoj imovini. Navodeći što je sve od Titovih nasljednika dobio, Jovanka Broz podsjeća da je Titova i njezina imovina stvorena u njihovu braku. U toj cijeloj igri mene su tjerali da se tužim s Titovim sinovima, ali ja to nisam htjela jer oni nisu krivi za ovu otimačinu nada mnom, kaže udovica doživotnog predsjednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita u intervjuu beogradskim Večernjim novostima.  Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić se, u povodu ostavinske rasprave koju vodi obitelj Broz, početkom veljače suglasio da bude otvoren trezor u Narodnoj banci Srbije u kojem je pohranjena Titova ostavština. U trezoru bi, kako pretpostavljaju odvjetnici članova obitelji Broz, u 11 vreća trebalo biti sve što je, nakon Titove smrti, zatečeno u maršalovoj vili u Užičkoj 15 na Dedinju, među ostalim – šest posljednjih Titovih predsjedničkih plaća, autorski honorari za knjige, te nešto zlata i nakita. Međutim, mediji već godinama spekuliraju da je znatan dio Titove ostavštine, posebice Umjetnine i brojni darovi koje je desetljećima dobivao od državnika diljem svijeta, opustošen i da su nakon njegove smrti mnoge dragocjenosti netragom nestale, a procjene su da je riječ o vrijednosti od nekoliko desetaka milijuna dolara. U javnosti je i dalje sporno koji dio nasljedstva treba pripasti Titovoj udovici Jovanki.

Inače, posljednja supruga  Josipa Broza Tita, Jovanka Broz (rođ. Budisavljević) rođena je 7. prosinca 1924. u selu Pećani u Lici u braku Miće i Milice Budisavljević kao drugo dijete u obitelji. Tijekom Drugog svjetskog rata priključila se partizanskom pokretu i postala pripadnica Šeste ličke divizije. U tadašnjoj partizanskoj vojsci postala je najmlađa žena s časničkim činom – dogurala je do čina majora. Dva puta je odlikovana ordenom za hrabrost.

Dražen Prša/T-portal