Jozo Radoš o europskim izborima 2014.

Predsjednik HNS-ovog saborskog Kluba zastupnika i kandidat te stranke na predstojećim europskim izborima Jozo Radoš i regionalni tajnik HNS-a za Primorsko goransku, Istarsku i Ličko senjsku županiju Kazimir Janjić danas su boravili u Gospiću, odnosno Otočcu te su se tom prilikom susreli sa stranačkim kolegama predvođenim Stjepanom Ćaćićem, predsjednikom HNS-a Ličko senjske županije. Održane su i tiskovne konferencije na kojima je između ostalog najviše govora bilo o predstojećim  izborima za Europski parlament.

Po Radošu je itekako važno da hrvatski građani budu upoznati s onim što se u stvari događa u Europskom parlamentu i tko ih tamo zastupa, jer:

Nastavak ispod oglasa
Jozo Radoš
Jozo Radoš

“Sve što se događa u Europskom parlamentu tiče se građana Hrvatske budući da se tamo donosi više od 50 posto zakonskih akata. Važno je da građani znaju što se tamo događa, tko ih zastupa i što taj netko radi. U Europskom parlamentu odlučivat ćemo o položaju i ulozi Hrvatske kao lidera u regiji i čimbenika političke stabilnosti, lakšem i bržem korištenju sredstava iz fondova EU, jednostavnijim pravilima poslovanja, kvalitetnijoj socijalnoj politici i životu osoba s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji, razvoju socijalnog poduzetništva….“ – istaknuo je Radoš.  Dodao je da će pokušati ukazati na one stvari koje su građanima vrlo bliske, kao što su: područje telekomunikacija, ukidanje roaminga, pojeftinjenje impulsa, pojednostavljenje poslovanja poduzeća, jeftinija energija, slobodno tržište. Ako budem imao priliku, zastupat ću politiku stabilizacije gospodarstva, njegov rast, omogućiti lakše poslovanje malih i srednjih poduzeća, dostupnost financijskih potpora koje sada izostaju, dostupnost kvalitetnoj energiji s nižom cijenom. Na nama je u Hrvatskoj da našim građanima pokušamo približiti Europsku uniju i zainteresirati ih za to što se tamo događa, kazao je Radoš.

Predsjednik HNS-a LSŽ Stjepan Ćaćić kazao je da Europa baš nije previše stigla na naše prostore, ali da se tu za sada ništa ne može te da predstoji borba kako bi svima bilo bolje. Na novinarsko pitanje kako komentira odlazak brojnih institucija iz županije ličko senjske te sve očitiju regionalizaciju Hrvatske Ćaćić je kazao:

Stjepan Ćaćić
Stjepan Ćaćić

„Mi nedovoljno činimo i gotovo ništa ne radimo da bismo razgovarali o tome kako eventualno postali neka regija kao Gorska Hrvatska, u kojim granicama i kako. To bi trebala biti stvar dogovora i razgovora, ali mi kao predstavnici politike, bilo lijeve, desne ili središnje opcije, ne činimo po tom pitanju ama baš ništa. Mi ne nudimo rješenja, mi čak nemamo rješenje u slučaju da bude ovako kako se sada govori da će biti regija u okviru Istre, Like, Rijeke i Karlovca gdje bi jedna od djelatnosti bila sjedište na nekom od tih prostora, no ja ne vidim što bismo mi to mogli ponuditi da mi budemo nekakvo sjedište, pogotovo na ovakav način kako mi to radimo. Mi smo u problemima i bez obzira koliko mi to mislili da neće, ali ako neće sad, sigurno hoće za pet, deset, dvadeset godina, doći do jako velikih problema u našoj županiji jer drugačije je kad se politika vodi iz Gospića ili Otočca, a ne iz Zagreba ili Rijeke“ – kazao je Ćaćić.

Dražen Prša