Danas je uz nazočnost Đurđe Adlešić, predsjednice Udruge „Hrvatska pomaže“, Natalije Božičević, ravnateljice JU NP Plitvička jezera, zamjenika načelnika Općine Plitvička Jezera Šimo Pavlovića, Domagoja Plemenčića, pirotehničkog nadzornik HCR-a, Zdenka Sokača, direktora tvrtke „Zeleni kvadrat“, Stipe Mudrovčića iz Zavoda za prostorno planiranje Županije Ličko senjske te glasnogovornika HCR Mladena Crnkovića, na simboličan način obilježen početak radova na projektu razminiranja površine uz županijsku cestu ŽC 5113 na dijelu dionice „Glibodol-Lička Jesenica“

Zahvaljujući JU NP „Plitvička jezera“ započeta je realizacija ovoga projekta jer je ona osigurala financijska sredstva za poslove razminiranja na ovoj dionici.

Prilikom ranijih poslova koje smo ovdje obavljali primijetili smo da često ovuda prolaze turisti, koji iz Plitvica putuju prema Otočcu i moru, stoga se iskazala potreba djelovanja na ovom području. Riječ je o površini od 100.000 m2, u tri cjeline, na kojima će raditi pet tvrtki, od kojih će nositelj radova biti tvrtka „Zeleni kvadrat“. Radovi bi trebali biti gotovi za 20 radnih dana“ – kazao je pirotehnički nadzornik HCR Domagoj Plemenčić.
Zamjenik načelnika Općine Plitvička jezera Šimo Pavlović iskazao je zahvalu ravnateljici NP Plitvička jezera što je uvidjela značaj i interes za ovaj posao i potrebu razminiranja ovoga područja a sve u interesu zaštite života turista odnosno stanovništva koji ovim djelom putuju.

Na spomenutom projektu, po riječima Zdenka Sokača direktora tvrtke „Zeleni kvadrat“ koja je nositelj ovih poslova, radit će pet tvrtki, angažirat će se maksimalni broj pirotehničara kako bi posao mogao biti završen u roku od 20 radnih dana. Dodao je da se ne može znati točan broj mina ali znaju da je riječ o protupješadijskim i protuoklopnim minama.

Ovo je samo jedan od dokaza kako NP vodi brigu o svojim posjetiteljima, ne samo u krugu NP već i na putovima koji vode u NP. Ovakvi projekti, koji su vezani za infrastrukturu od velikog su interesa za našu Županiju koja je jedna od najviše miniranih Županija u RH, i svaki kvadrat koji se razminira je dragocjen. Ove godine na području Županije Ličko senjske radi se na razminiranju poljoprivrednih površina na prostoru od 7 km2 minski sumnjivog područja, a što se rješava preko Ministarstva poljoprivrede, istaknuo je Stipe Mudrovčić u ime Županije Ličko senjske.

Ravnateljica JU NP Plitvička jezera Natalija Božičević
Ravnateljica JU NP Plitvička jezera Natalija Božičević
„Nacionalnom parku je drago da može sudjelovati u ovakvoj humanoj akciji, iako na području NP nema više minski sumnjivog područja ali ima još puno u Ličko senjskoj i Karlovačkoj u kojoj se JU NP i nalazi. Prošle godine kad nam se gospođa Đurđa Adlešić obratila s ovim problemom, organizirali smo se sa našim Upravnim vijećem, dogovorili i odredili 900.000 kn za pomoć u ovom djelu poslova razminiranja“ – kazala je ravnateljica NP Plitvička jezera Natalija Božičević.

Udruga „Hrvatska pomaže“ na čijem je čelu Đurđa Adlešić, osnovana je u listopadu 2014. godine s osnivačima gradovima Zagrebom, Osijekom i Dubrovnikom i bavi se osim pomoći u razminiranju, poslovima poticanja i konkretnog doprinosa u različitim situacijama kada je pomoć potrebna.

„Ugodno sam iznenađena, u doba kad se vrlo teško izdvajaju sredstva, da su Plitvička jezera tako brzo reagirala a ne radi se o njihovom izravnom prostoru parka, već se radi o prostoru kojim turisti prolaze, i ovo je zaista jedna plemenita gesta koja će omogućiti da turisti prolaze kroz sigurno. Sigurno da turistima nije ugodno koji žive i mirnim i sređenim zemljama, koje dugo nisu imale rat, da uz cestu vide znak mina. Ovako će se bolje osjećati a ne moram govoriti što bi značilo da se nešto i dogodi. Ovo je zaista plemenita gesta“ – kazala je Đurđa Adlešć.

Dražen Prša