Jubilej 25. satnije ZNG

2

  GOSPIĆ – Prije 22 godine  na stočnoj tržnici postrojena je legendarna 25. satnija Zbora narodne garde koja je zajedno s hrvatskim redarstvenicima činila okosnicu obrane Gospića, Perušića i ovog dijela ličke bojišnice na samom početku agresije.. Zapovjednici vodova bili su Pajo Brkljačić, Frane Zorić, Ivan Živković i  Pajo Šimić, dok su veću skupinu perušićkih dragovoljaca predvodili Milan Karić-Miki i Stjepan Grandić-Štef. Odmah nakon postrojavanja dio dragovoljaca koji su imali naoružanje otišao je na borbene položaje. Nedugo nakon osnutka satnija je prerasla u 118. brigadu na kojoj se temeljila obrana većeg dijela bojišnice, a čiji je prvi zapovjednik bio general Mirko Norac. Tijekom prvih sedam mjeseci neprestanih borbi poginulo je 76 branitelja i više od 160 ih je  ranjeno. Kroz 118. brigadu prošlo je oko 4 700 branitelja, uglavnom s područja Like, a pridružili su im se mnogi dragovoljci iz Rijeke, Primirja, sa otoka i iz dijaspore.

     U čast i na spomen poginulim i umrlim dragovoljcima danas je u kapelici Sv. Ivana Nepomuka služena sveta misa koju je predvodio gospićki  župnik mons. Mile Čančar.  Kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata vijence je najprije položilo izaslanstvo Kluba 118. Brigade na čelu s predsjednikom Pajom Brkljačićem. U ime civilnih struktura poginulima su se poklonili župan Milan Kolić, gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić sa zamjenicima Martom Grgurić i  Ivanom Biljanom, te predsjednik Gradskog vijeća Grada Gospića Petar Radošević. Izaslanstvo policije predvodio je načelnik PU Ličko-senjske Ante Podnar u pratnji  predstavnika Policijske postaje Gospić i načelnice Višnje Borčić. Počast poginulim i umrlim braniteljima potom su odali predstavnici Kluba 9. gardijske brigade „Vukovi“, kao i izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Sudionici komemoracije potom su se paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca  poklonili prvom hrvatskom predsjedniku dr.  Franji Tuđmanu.

Oglas

     Govoreći o simbolici datuma 25. kolovoza 1991.  godine Pajo Brkljačić ističe kako je dan ranije napadnut Vukovar, a četnici su  u dopodnevnim satima 25. Kolovoza  upali u Lički Osik, proglasili ga Teslingradom  i ondje osnovali tzv.  Stanicu milicije SAO Krajine.

    Unatoč olujnom nevremenu i jakoj   kiši na današnjoj komemoraciji povodom 22. obljetnice postrojavanja 25. satnije ZNG-a okupilo  se mnoštvo  dragovoljaca i građana Gospića kako bi nazočnošću i molitvama odali počast hrvatskim braniteljima koji su u  najtežim danima Domovinskog rata  obranili grad i zaustavili napredovanje četničkih paravojnih postrojbi.

 M. S.