GOSPIĆ – Incident s podjelama diploma koji se je dogodio na ličkom Veleučilištu zaokupio je pažnju nacionalnih medija. Kako navodi Jutarnji list, bez objašnjenja ličko Veleučilište “Nikola Tesla” otkazalo je promociju 87 diplomanata koja se trebala održati u petak u Gospiću. Dekan Aleksandar Skendžić medijima je poslao šturu obavijest samo dan ranije, oko 16.30 sati, da je “6. svečana promocija stručnih prvostupnika odgođena te da ćemo biti obaviješteni o novom terminu”, ali o razlozima nisu obaviješteni ni mediji niti studenti ekonomike poduzetništva, cestovnog prometa te upravnog stručnog studija kojima su svečano trebale biti uručene njihove diplome. Tek nakon brojnih novinarskih upita iz Ministarstva obrazovanja izvijestili su jučer kako je promociju “odgodila Uprava Veleučilišta u dogovoru s Ministarstvom”, a razlog leži u nezakonitom izboru dekana Aleksandra Skendžića.

– Uvidjevši da je potrebno ponoviti natječajni postupak za izbor dekana, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta predložilo je, do imenovanja ovlaštenog potpisnika javnih isprava, odgodu promocije radi osiguravanja pravne valjanosti javnih isprava studenata. Iskreno žalimo zbog nastale situacije te molimo za strpljenje roditelje i studente, odgoda je bila isključivo u njihovom najboljem interesu te radi zaštite njihovih stečenih kvalifikacija – priopćila je glasnogovornica Ministarstva Gordana Zuccon, napominjući da će gospićko Veleučilište, kako zbog odgođene promocije ne bi nastao novi trošak za studente i njihove roditelje, prilikom izdavanja isprava i održavanja promocije, za to osigurati dodatna sredstva.

Na društvenim mrežama u Lici događaj je vrlo komentiran, studenti pričaju o aljkavosti institucija zbog kojih su imali nepotrebne troškove. Osim što im nitko nije rekao zašto ne mogu dobiti svoje diplome, u ovom trenutku nitko im ne može sa sigurnošću reći ni kada će ih uopće dobiti, prenosi Jutarnji list.

Jutarnji list nadalje navodi kako unatoč obećanju glasnogovornice Zuccon, do zaključenja  broja nisu uspjeli dobili pojašnjenje koji su propusti učinjeni u proceduri imenovanja dekana Skendžića, koji je na to mjesto zasjeo nakon smjene lokalnog HDZ-ovca Branislava Šutića u travnju prošle godine. Upravno vijeće, kojim predsjeda gospićki SDP-ovac Nikola Maras, Šutića je krenulo smjenjivati godinu i pol prije nego što im je to konačno i uspjelo, jer su prvotno kršili proceduru. Skendžić je gotovo godinu dana bio vršitelj dužnosti dekana, a u obavijesti koju je slao medijima o odgodi promocije iz potpisa je izbacio “v.d.”, navodi Jutarnji list.

Nakon što je smijenjen s mjesta dekana, Šutić je ubrzo dobio i otkaz, ranije mu se identičan scenarij odigrao u NP-u Plitvička jezera. Pravdu traži na Općinskom sudu u Gospiću gdje je tužio obje institucije. Činjenica je da je otkaze dobio nakon što je državnu vlast preuzeo SDP.

Dosad nezabilježen skandal proširio se cijelom Hrvatskom, što svakako ne služi na čast akademskoj zajednici. No međutim, postavlja se logično pitanje što je sa svom dokumentacijom koju je do sada potpisivao očito nezakonito izabrani dekan, kao i to je li to dovoljan razlog da Uskok i krim-policija uđu na ličko Veleučilište?

Članak u cijelosti možete pročitati u današnjem Jutarnjem listu.

L.O./Jutarnji.hr