Južna naselja Općine Karlobag uskoro će riješiti problem vodoopskrbe

0

U Lukovu Šugarju danas je održana prezentacija projekta izgradnje vodoopskrbe Podvelebitskog kanala. Riječ je o projektu koji se s razlogom smatra najvažnijim infrastrukturnim zahvatom koji će okončati probleme vodoopskrbe u naseljima u južnom dijelu Općine Karlobag.

Uz domaćina, načelnika Općine Karlobag Ivana Tomljenovića, prezenataciji su nazočili i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i načelnik Općine Starigrad Paklenica Krste Ramić.

Oglas

Načelnik Općine Karlobag Ivan Tomljenović nije krio zadovoljstvo velikim korakom koji je napravljen prema rješenju problema vodoopskrbe na ovom području.

-Prolazile su godine, vlade, ministri i načelnici, dijelila su se obećanja i za svake izbore su igrali na kartu rješenja vodovoda. Mi smo obilazili mnoga vrata u Zagrebu i tražili da u 21. stoljeću konačno dobijemo vodu u Lukovom Šugarju. Nismo nailazili na razumijevanje, jer sve se je vrtjelo oko brojaka isplativosti. Naša sreća je da smo konačno naišli na čovjeka koji razumije naše probleme da nije normalno da netko na jadranskoj obali u 21. stoljeću nema pitku vodu. Zato se želim zahvaliti ministru Ćoriću na svemu što je učinio u rješenju problema vodoopskrbe na području Podvelebitskog kanala, kazao je načelnik Tomljenović.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić osvrnuo se na događaj koji je uslijedio rješenju ovog problema.

-2017. godine sam putovao kroz Ličko-senjsku županiji i upoznao sam načelnika Mimu, za kojeg ću ustvrditi da je najpredaniji načelnik jedne općine u Hrvatskoj. Moje pitanje njemu je bilo, kakvi su ovo spremnici za vodu? On mi je rekao “moj prijatelju ti ljudi nemaju vodu”. Rekao sam neće to moći tako, morat ćemo nešto napraviti. Od tad je krenuo razgovor s Hrvatskim vodama.. Ovo danas nije predizborno obećanje nego projekt koji ćemo realizirati. Ono što želim je i da se budući načelnik Karlobaga s istim entuzijazmom bori za svoje žitelje kao što je to radio dosadašnji, kazao je ministar Ćorić koji je izrazio zadovoljstvo što je danas posjetio Općinu Karlobag.

Nakon pozdravnih govora uslijedila je prezentacija projekta vodoopskrbe i svečano potpisivanje Ugovora o sufinanciranju projektiranja sekundarne vodoopskrbne mreže za naselja na području Ličko-senjske županije. Ugovor vrijednosti 300 tisuća kuna potpisali su načelnik Općine Karlobag Ivan Tomljenović i načelnik Općine Starigrad Paklenica Krste Ramić.

Do konca ove godine očekuje se građevinska dozvola za magistralni cjevovod i vodospremu u Lukovom Šugarju, a u 2022. godini se očekuje početak realizacije projekta. U prošloj godini za izgradnju vodovodne mreže na području Starigrada i Karlobaga Hrvatske vode su izdvojile 9 milijuna kuna, dok je ove godine utrošeno 6 milijuna.

Među brojnim uzvanicima na svečanost potpisivanja bili su i HDZ-ovi kandidati za načelnika Karlobaga Boris Smojver, kandidat za župana Ernest Petry i kandidat za gradonačelnika Gospića Mario Stilinović.

L.O.