Ovih je dana proširen repertoar varalica što pohode Liku. Iz Policijske uprave ličko-senjske  dobili smo informacije po kojima su  evidentirana dva kaznena djela prijevare i to na području Donjeg Lapca i Gospića.

Na telefon postarijih osoba nazvala  je „gospođa Nada“ iz Veleposlanstva u Londonu  i kaže žrtvi da joj je netko od članova obitelji koji žive u inozemstvu bolestan, te da mu za zdravstvenu njegu treba uplatiti određeni novčani iznos, što su oštećeni i učinili ne sumnjajući u poziv sugovornika. Želeći pomoći lakovjerni građani uplaćuju novac, a „gospođu Nadu“ će biti teško uhvatiti jer je nitko nije vidio.

Policijska uprava ličko-senjska poziva građane na oprez, s obzirom na sve češću pojavu novih oblika prijevare. Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, osim telefonskih razgovora, sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Sjetimo se nedavne slučajeve atraktivnih maserki. Dok jedna vrši masažu, druga domaćine zamoli za upotrebom toaleta, a zapravo pretražuje kuće i krade novac. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara.
U Ličko-senjskoj županiji zabilježeni su razni oblici prijevare gdje se prevaranti čak lažno predstavljaju kao djelatnici Centara socijalne skrbi, službenici banaka, stručnjakinje za usluge masaže i pomoć u kući.

H.J.