U svega nekoliko dana zabilježeno je na desetke susreta ljudi i zmija. U većini slučajeva ti su se susreti dogodili na košanicama, a u košnji su deblji kraj uglavnom izvukle zmije. Bile su to uglavnom neotrovne bjelice ili šarene poljarice. Nekoliko je poskoka viđeno je ispod bala sijena, kamo su se skrili u suton ili pred jutro nadajući se objedu. Susreti sa zmijama nisu iznenađenje u njihovom prirodnom okruženju, ali kada se događaju uz stambene zgrade, to je druga priča.
Danas u dopodnevnim satima zmija je viđena u dvorištu Uglovnice u Gospiću. Očevici tvrde kako je riječ o debeloj zmiji smeđe boje koja se zavukla pod jedan automobil. Nakon par minuta zmija je nestala sa asfalta, ali je zamijećen njezin rep kada se zavukla pod šasiju ili amortizer automobila. Po opisu bi se reklo kako je riječ o ženki poskoka. Vlasnici automobila preostalo je samo odvesti auto i parkirati ga preko noći dalje od svojeg ili nečijeg dvorišta da se zmija sama „odseli“. Drugi je poziv preko Centra 112 došao iz Korenice.
-„ Stanari su vidjeli jednog velikog i jednog malog poskoka. A uselili su se u pukotinu ispod naše zgrade. A ovdje ima desetak djece“, zavapio je glas ženske osobe. Ovdje je najbolji lijek za zmije-zidar! Zmije će se useliti u svaku pukotinu koja joj pruža utočište i zaštitu. A teorije o čekanju zmije dok ne ogladni ili ožedni, puka su glupost. Poskoku su za preživljavanje dovoljna 2-3 obroka godišnje jer ova hladnokrvna stvorenja tjelesnu toplinu preuzimaju od okoliša pa zato preživljavaju sa minimumom kalorija. Pa ti onda sjedi i čekaj ga na rupi dok on ne ogladni!
M. S.