Ljubitelji pravog zimskog ugođaja i sljedećih će dana – barem tjedan, vjerojatno i dulje – ostati razočarani. Nastavlja se relativno stabilno razdoblje – većinom suho, pa i pretežno sunčano.

Povremeno će biti oblaka, iz kojih su vrlo rijetko moguće slabe oborine, uglavnom u petak na sjevernom Jadranu, javlja glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

U mnogim će krajevima biti i magle, ne samo po nizinama unutrašnjosti nego i na Jadranu, posebice na otvorenome moru.

Ponegdje će puhati i prolazno umjeren i jak vjetar – u petak u dijelu unutrašnjosti jugozapadni, u subotu pak sjeveroistočni, sjeverni i sjeverozapadni, a na Jadranu tijekom vikenda bura, koja će mjestimice imati i olujne udare.

Uz sve to temperatura zraka i dalje će biti uglavnom oko prosječne za doba godine, pa i malo viša – osobito najviša poslijepodnevna, a najniža jutarnja će u kopnenom području povremeno biti i niža od višegodišnjih srednjih vrijednosti.

Petak većinom suho, sunčano i toplije, ali na moru oblačnije…

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano – ujutro uz maglu, zatim poneki oblak, te slab do umjeren jugozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka bit će od -5 do -3°C, a najviša između 8 i 12°C.

U središnjoj će Hrvatskoj magla biti rjeđa i kratkotrajnija jer bi, prema prognozama, jugozapadnjak trebao zapuhati već u drugom dijelu noći. Stoga će i temperatura biti malo viša, ponegdje vjerojatno ni ujutro niža od nule, posebice u gorju, Međimurju i na širem varaždinskom području te u središtu Zagreba.

U gorju i na sjevernom Jadranu oblačnije, ponegdje ne samo uz maglu nego i moguću izmaglicu, rosulju, pa i koju kišnu kap, posebice na otocima i podno Velebita. Vjetar na moru slab, a u gorju umjeren, mjestimice i jak, na udare možda čak i olujan.

Mirno i malo valovito more bit će i u Dalmaciji, gdje će također biti magle, osobito u unutrašnjosti, u kojoj će opet biti jutarnjih minusa. Uz prolazno više oblaka, najviša će temperatura zraka biti od 11°C ponegdje u Zagori do 16°C na nekim otocima.

Podjednako relativno toplo poslijepodne će biti i na pretežno sunčanome jugu Hrvatske, uz slab vjetar, a u unutrašnjosti i poneki jutarnji minus.

I sljedećih dana stabilno, ali…

Za vikend i na samom početku novoga tjedna na kopnu opet hladnije, premda uz poslijepodnevnu temperaturu i dalje relativno visoku za ovo doba godine, osim u područjima s dugotrajnijom maglom i niskim oblacima. Umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na istoku i sjeverozapadni, puhat će uglavnom u subotu.

Na Jadranu će subota biti još vjetrovitija nego na kopnu, uz često jaku buru, koja poneki olujni udar može imati još i u nedjelju ujutro. S njom će se već u subotu razvedriti, a s njezinim slabljenjem od ponedjeljka je velika vjerojatnost dugotrajnijeg zadržavanja magle i niskih oblaka, uglavnom na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana.

L.O./DHMZ