PERUŠIĆ-Rijetko se događa da djeca prozivaju starije, a upravo se to dogodilo danas. Pećinski park Grabovača i Osnovna škola Perušić organizatori su okruglog stola na temu očuvanja okoliša pod nazivom „Odrasli, slušajte nas“. U holu osnovne škole na pitanja djece od 1-8 razreda odgovarali su zamjenica župana Ivana Tomaš, predstavnici Općine Perušić, ravnateljica škole Snježana Milković, predstavnici GSS-a, Joso Živković iz PUZS Gospić, upravitelj Šumarije Perušić dipl. ing. Dragan Milković i predstavnici Crvenog križa. Ravnateljica Pećinskog parka Grabovača Katarina Milković moderator je ovoga skupa.
-Potaknuti smo fantastičnom akcijom iz 2007. kada su u Sydneyu na 1 sat ugašena sva svjetla, kako bi se ljude natjeralo na razmišljanje o zagađivanju Zemlje, našeg jedinog doma. Mi iz PP Grabovača željeli smo čuti od djece što misle o zaštiti okoliša, o svakodnevnim problemima. Djecu često ne slušamo, ne shvaćamo ih ozbiljno. Danas smo čuli mnoštvo pitanja koja ima zajednički cilj očuvati okoliš i podići kvalitetu života. Čuli smo i odrasle, a djeca su odraslima dala rok od godinu dana da bismo se ponovno okupili i doznali što se pokrenulo u ovom razdoblju, rekla nam je ravnateljica Grabovače Katarina Milković. U ime domaćina govorila je ravnateljica škole Snježana Milković. Djecu je zanimalo kada će se škola prestati grijati na lož-ulje, kažnjavaju li šumari one koji nepažnjom izazivaju požare, kada će Perušić dobiti biciklističku stazu, gdje završava kućni otpad…
Osim pitanja vezanih uz ekologiju, učenici OŠ Perušić pitali su zbog čega u njihovom gradu nema kino-dvorane, kada će se izgraditi vrtuljak, dječja igraonica i sl. Odrasli bi se po dogovoru trebali očitovati za godinu dana, na istom mjestu, na novom okruglom stolu.

PP.G./H.J.