Lunjski maslinici višestoljetni su nasadi koji, osim vrhunskih plodova drevnih maslina, sve više postaju dio proširene turističke ponude Novalje. Vrijednosti maslinika prepoznalo je i Ministarstvo zaštite okoliša, a pomoćnik ministra Nenad Strizirep među svojim zadnjim aktivnostima obratio se javnosti u svezi ove posebnosti na otoku Pagu.

-Lunjski maslinici su primjer očuvanosti prirodnih vrijednosti i održive interakcije čovjeka i prirode. Vrijedne ruke maslinara održavaju ova staništa onakva kakva su već više od tisuću godina. Naše Ministarstvo je prepoznalo napore lokalne zajednice i osiguralo financiranje 1,6 milijuna kuna vrijednog projekta kroz koji će biti uređeni novi posjetiteljski sadržaji. Podizanje razine interpretacije prirodnih i tradicijskih vrijednosti ovog područja doprinijet će povećanju broja posjetitelja, a lokalnom stanovništvu omogućiti razvoj turističkih usluga i plasiranje autohtonih proizvoda“ – rekao je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep nakon obilaska Lunjskih maslinika na otoku Pagu.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode putem Projekta integracije u EU „Natura 2000“ financirat će projekt „Lunjski maslinici – interakcija čovjeka i prirode“. Vrijednost projekta je 1,6 milijuna kuna, a za nekoliko dana će biti raspisan natječaj za izvođača radova.

L.O.