PERUŠIĆ-Jedna od važnijih tema vezanih uz odgoj i obrazovanje u osnovnim školama svakako je upoznavanje zavičaja, spoznavanje njegovih ukupnih vrijednosti i posebnosti, a kroz sve ovo i razvijanje ljubavi i pripadnosti prema kraju u kojem djeca odrastaju. Tako je OŠ Perušić u svoj kurikulum uvrstila projekt „Staze moga Perušića“. Ravnateljica škole Snježana Milković istaknula nam je najvažnije činjenice ove priče.
-Ova tema je svojevrsni temelj našeg kurikuluma, a svaki je učitelj iz svog predmeta dao svoj doprinos u nastavi. Djeca vole ovakve teme i terensku nastavu. Zato su bolje i brže usvajali ta nova znanja. U sve smo uključili i roditelje, što se također pokazalo odličnim korakom. Djeca kroz ovakav oblik nastave razvijaju znanja, ali i ljubav prema zavičaju. Obišli smo Pećinski park „Grabovača“, Željeznički kolodvor, obišli smo središte Perušića, drvnu industriju „Viševica-comp“… Kroz ovaj oblik rada kod djece se razvija ljubav prema zavičaju, prema svome narodu, prema Domovini. U ovo vrijeme kompjuterizacije djeci je sve dostupno, ali u virtualnom obliku. Obilasci Perušića i okolice na djecu je ostavilo snažne dojmove. Djeca su kroz ovakav oblik nastave pokazala veću kreativnost, postavljali su bezbroj pitanja i više su i bolje upoznali mnoge detalje vezane uz svoj zavičaj, kazala nam je ravnateljica škole Snježana Milković.
Sve se ovo manifestiralo na „Danu otvorenih vrata“ kada su se u ovoj školi događale doista sjajne stvari. Organiziran je kviz znanja, sportska nadmetanja u starim igrama, likovne radionice… Djeca su u školu donijela stare zidne kuharice, brošure, rječnike, plakate i mnoge stare uporabne predmete. Psihologinja i učiteljica hrvatskog jezika Sandra Turina Miočić naglašava kako su sva djeca iznimno motivirana i rado su sudjelovala u svim sadržajima.
-Suština projekta je što bolje upoznati svoj zavičaj, a uz to se između djece i svega što ih okružuje stvara poveznica, zapravo ljubav koja traje cijeloga života!

U OŠ Perušić s ponosom ističu nove uspjehe učenika koji su se sa županijskog natjecanja vratili s nekoliko odličja. Tako su se Andro Jurišić i Ivan Obućina ovjenčali prvim osvojenim mjestima iz povijesti, a mentor im je Jakov Krolo. Andro Jurišić bio je najbolji i iz geografije, uz pomoć mentora Ivana Arbanasa. Sandra Turina Miočić mentorica je u dvije kategorije. Marija Ana Kolak osvojila je prvo mjesto na Lidranu, a Nika Domazet bila je treća na natjecanju iz hrvatskog jezika.
M. S.