Kako će izgledati nadolazeće otvaranje lovne sezone?

Uznapredovale su pripreme Lovačkih udruga i lovaca vezane uz službeno otvaranje jesenske lovne sezone. To se obično događa u prvoj polovici listopada. Dok su nam sve oči uprte u pandemiju COVID-19, nekako su po strani ostale mnoge aktivnosti Lovačkih udruga.  Tijekom cijele godine posvuda u Hrvatskoj traje preventivni odstrjel divljih svinja kojega je naredilo Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo. Divlje svinje našle su se na „crnoj listi“ zbog opasnosti od širenja afričke svinjske kuge, opake zaraze koja je  u istočnoj Europi u prvom polugodištu desetkovala mnoštvo domaćih i divljih svinja.

Tajnik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije Mile Ugarković definirao nam je brojne detalje vezane uz ovu problematiku.

Nastavak ispod oglasa

-Naredba o preventivnom odstrjelu  dijela matičnih stada divljih svinja striktno se provodi. Odstrjel je dobar i na taj način je iz lovišta uklonjeno oko 20 posto od zacrtane kvote divljih svinja. Pri tome se lovci ponašaju vrlo odgovorno jer utrobe životinja zakapaju i prelivaju s vapnom, dok dijelove tkiva obavezno nose na preglede u obližnje Veterinarske stanice. Osim nekoliko slučajeva trihinele, niti u jednom slučaju u Lici nije otkrivena bolest afričke svinjske kuge. Na ovaj način možemo reći kako je po tom pitanju zdravstveno stanje divljih svinja na ovome području u redu, kaže tajnik ŽLS Mile Ugarković i dodaje kako je u nekim ličkim lovištima bilo zamjećeno virusno oboljenje i proljev kod srneće  divljači.

Svi lički lovci se slažu u jednome: zboh korona epidemije lovni turizam za ovu sezonu možemo zaboraviti i ta je gospodarska grana kod nas sada vrlo zakinuta. Isto tako je bilo sa svim vidovima lovačkih druženja i okupljanja. Nije bilo natjecanja u streljaštvu, lovnoj kinologiji, a pitanje je hoće li  biti okupljanja za službeno otvaranje lovne sezone, održavanja lovačkih Skupština i ostalih tradicionalnih lovačkih druženja!?!

M.S.