Kako dalje gradonačelniče?

Unatrag pola godine toliko smo puta uhvatili u lažima gradonačelnika Grada Gospića Karla Starčevića da to polako gubi svaki smisao. Krenulo je od predizborne kampanje gdje obećavao brda i doline. A na kraju? Godina je završila, pa ćemo sažeti tek dio njegovih praznih obećanja i nevjerojatnih izmišljotina.

Biografija po narudžbi?

Gradonačelnik nas je neko vrijeme pripremao na izbore lažirajući detalje svoje biografije. Svakako nije u redu što se tijekom tih priprema toliko upleo u vlastite laži da u nekim detaljima ni sam više ne zna što je laž, a što istina. Javno je izjavljivao  da je bio „najbolji učenik u Gospiću u nekoliko generacija“. Netočno jer je bio tek prosječan učenik prosječne Škole učenika u privredi i završio za KV mehaničara. Onda se hvalio da je diplomirao elektro-tehniku u Zagrebu. Možda, ali tu diplomu niko nikad ni vidio nije, niti je ispred svojega imena Starčević ikada stavio dipl.ing.el. Onda je poslije rata krenuo s pričama da je HDZ osnovao s prijateljima  u Minhenu 1987., odnosno dvije godine prije Tuđmana. Ne treba zaboraviti da se javno hvalio i da je bio bliski Tuđmanov suradnik i prijatelj. Hvalio se i jakim lobijima.

-Samo jedan telefonski poziv i u Gospić će stići ulagači s milijunma eura-hvalisao  se čovjek koji u Gospić nije doveo niti jednog ulagača, niti jednog eura.

Domovinski rat

Starčeviću je najveći kompleks što se kao zadrti desničar nije borio nigdje na bojišnicama Domovinskog rata. Zato je muljao da se borio u Odžaku, u Posavini, na sisačkom ratištu… Posvuda, samo ne doma. Iako ima živih svjedoka koji su 1991. godine iz Zagreba dopremali oružje za gospićki ZNG, Starčević je i ovdje pokušao stavljati svoja nepostojeća djela u kontekst priprema za obrane Like i Gospića.

Prazna obećanja

Zadnji su izbori pokazali koliko smo svi mi lakovjerni i naivni. Zbog čega? Na predizbornim skupovima i u medijima Starčević je tada obećavao 500 novih radnih mjesta do konca 2017. koja će otvoriti u Gospiću. Nije otvorio niti jedno. Umjesto toga grad je napustilo oko 600 mladih ljudi. Obećao je svakom nezaposelnom i  umirovljeniku po 5 000 kuna Božićnice. Da nije bilo amandmana HDZ-a na Gradskom vijeću umirovljenici ne bi vidjeli niti kune.

Odmah se javno sukobio s njemu nepodobnim novinarima pa ih je vrijeđao u svojim primitivnim priopćenjima. Netko od njegove ekipe je zaboravio objaviti Natječaj za stipendije učenika i studenata. Obećao je da će raditi bez plaće, a ispostavilo se da nas on mjesečno košta skoro 10 000 kuna jer dobiva naknadu. Kada se i to doznalo onda je izjavio da će svoje plaće namijeniti stipendijama studenata. Kakve plaće kada se tih plaća već javno odrekao? Prethodnu vlast optužio je za krađu 14-16 milijuna kuna. Obećao ih je sve pozatvarati. A danas?

Uvedi red i napravi nered!

Svojedobno je došao na sprdnju kada je izjavio da su pedofiliju i homoseksualizam izmislili pankeri i rokeri. Treba li uopće komentirati ovakve bedastoće i mentalni sklop iz prohujalih stoljeća. Starčević se od nedavno pojavljivao na komemoracijama iz Domovinskog rata, što su mnogi ocijenili kao vrhunac bezobrazluka jer ga nema u Registru branitelja. Od Božićnog sajma u Gospiću je napravio sprdnju pa smo na svega 7-8 štandova u dvije večeri gledali ostatke ostataka njegovog „Zimskog sajma“. Starčević krši Zakon jer je u sukobu interesa. Čeka se nalaz Povjerenstva koje će odlučiti o tome. Njegova supruga Manda je iznad Zakona jer je kolegi novinaru prijetila da će mu zavrnuti vratom. Policija to zna, ali nitko do danas na to nije reagirao. Gospođa je također  za porez državi dužna više stotina tisuća kuna. Javno se hvalio kako od države nije uzeo niti kune. Osim što je zaboravio Ugovor s NP Plitvička jezera.

Pospi se pepelom i ispričaj!

Ljudski je griješiti i ljudski se ispričati. Uza sve ove izmišljotine i bahate laži gradonačelnik se nikada nije nikome za to i ispričao. Ipak smo mi svi sirotinja, a on tajkun. Za njega, izgleda, vrijede neka druga pravila. Poput laganja oko blamaže vezane uz paljenje prve adventske svijeće gdje je za taj gaf javno optužio gospićkog svećenika pa nam se smijala cijela država. Niti ukrašavanje Gospića nije moglo proći bez ekscesa pa je tu samovolju sankcionirala i  inspekcija. U više navrata uhvaćen je u lažima na Gradskom vijeću. Za kraj 2017. najmanje što bi mogao učiniti kao gradonačelnik jest organizirati konferenciju za medije (ali sve medije, a ne samo njemu bliske) i javno reći: „Dragi moji sugrađani, ja „malo“ previše lažem!!!“

L.O.