Kako do ispričnice za izostanak iz škole, tko je i kome izdaje

Do početka nove nastavne godine ostalo je još samo nekoliko dana, navodi HRT, pa se roditelji djece za koju smatraju da zbog zdravstvenih razloga ne mogu pohađati nastavu, sve više raspituju kod obiteljskih liječnika kako doći do potvrde koja bi im omogućila da polaze nastavu na daljinu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio detaljnije upute, dodaje HRT.

Nastavak ispod oglasa

U posljednja dva dana dugogodišnja liječnica obiteljske medicine Vjekoslava Amerl-Šakić imala je više upita, kako do potvrde za učenike koji, smatraju njihovi roditelji, ne bi trebali u školu od ponedjeljka.

“Na toj potvrdi ja napišem koje su kronične bolesti djeteta koje ima i s tom potvrdom može ići tražiti eventualno ispričnicu kod školskog liječnika”, kazala je liječnica obiteljske medicine Vjekoslava Amerl-Šakić.

A prema kojim kriterijima specijalisti školske medicine nakon toga odobravaju ispričnicu za dugotrajan izostanak učenika i učitelja iz škole, pitaju se i liječnici i ravnatelji već danima.

“Zasad još nitko nije najavio, ja sam u iščekivanju ovakvih prijedloga”, rekla je ravnateljica OŠ Rapska iz Zagreba Diana Dujmović.

“Mi smo uputili dopis gdje smo zatražili da se definiraju rizične bolesti i stanja, ne samo kod djece, nego i kod nastavnika i to se onda spušta prema liječnicima primarne zdravstvene zaštite”, dodao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

A na stranicama HZJZ-a danas je objavljen popis izrazito osjetljivih skupina. Najbolji pregled zdravstvene situacije svakog školarca imaju, ističe ravnatelj HZJZ-a, liječnici obiteljske medicine.

“To opet se ne može propisati na centralnoj razini jer to ovisi o procjeni liječnika koji prati dijete, koji prati obitelj i ima uvid u kliničku sliku… Liječnik uvijek ima mogućnost da dijete ostavi od kuće, a roditelja pošalje na bolovanje, a da se ta situacija procijeni na temelju kliničke slike”, naglasio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Iako konačnu odluku o dugotrajnom izostanku s nastave donose specijalisti školske medicine, obiteljska liječnica savjetuje: za akutno bolesnu djecu bolje je da ostanu kod kuće.

“Djeca koja su zdrava, makar imala kronične bolesti, neka slobodno odu u školu, neka ih roditelji nauče da peru ruke, da se ne ljube, ne grle po školi, ne sline jedno drugo i to je to”, istaknula je Amerl-Šakić.

Kako se bude mijenjala epidemiološka situacija, tako će se prilagođavati preporuke vezane za rizike boravka u školi.

L.O.