Kako se čuvati od mišje groznice?

Toplije vrijeme stimulira nas na intenzivnije radove u vrtovima, okućnicama, voćnjacima, šupama, učestaliji su boravci u prirodi… Upravo je ovo vrijeme kada se pojavljuje bolest mišja groznica. Iako za sada nije potvrđen niti jedan slučaj te  bolesti ovoga proljeća, iz Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije podsjećaju kako mišju groznicu ne treba zanemarivati. Voditeljica Odjela epidemiologije ZZJZ dr. Biserka Margaterić naglasila je osnovne detalje koje valja znati.

-Mišju groznicu zapravo najviše prenose šumske voluharice. Virusi se najviše šire njihovim izmetom, odnosno prašinom. Zato prilikom radova u predjelima uz šume treba imati na licu masku i redovno prati ruke. Praksa je pokazala da smo slučajeve  mišje groznice do sada najčešće imali iz naselja na području Velebita i na području Plitvičkih jezera. Ovu bolest nećete naći u gradovima, zaključila je dr. Margaretić.

Nastavak ispod oglasa

Mišja groznica je  hemoragijska groznica s bubrežnim sindromom,  akutna je virusna bolest koja se manifestira vrućicom, krvarenjima i oštećenjem rada bubrega, a nerijetko zahtijeva i bolničko liječenje. S obzirom na velik broj oboljelih osoba lani u RH, preporuča se obavezno nošenje zaštitne maske prilikom radova u prirodi.

M.S.