Kako se u Lici nekada slavio Božić?

Ovih dana se u Muzeju Like Gospić užurbano pripremaju brojni detalji koji će nam i u ovo  covid-vrijeme oraspoložiti božićne dane. Cijeli postav bi nam trebao pokazati kako se blagovao Božić u ne tako davnim vremenima. Bez el. struje, modernih uređaja u kućanstvima, bez mobitela… Kada su običaji toga blagdana bili skromniji, ali svakako i posebniji.

Ravnateljica Muzeja dr. sr. Tatjana Kolak u razgovoru naglašava mnoštvo detalja starih Božića koji su bili obogaćeni mnoštvom tradicijskih, bogatih etno-sadržaja kakve danas slabo poznamo.

Nastavak ispod oglasa

-U replici naše ličke kuće „brvnašice“ ove godine ćemo prirediti mnoštvo detalja vezanih uz starinski lički Božić. Bit će tu pripremljeni detalji kakve većina nas danas ne poznajemo ili smo tek čuli za njih. Autorica izložbe je  naša kustosica Tara Pivac Krpanić koja priprema svakako posebnu izložbu na kojoj će posjetitelji moći vidjeti najvažnije segmente slavljenja Božića u Lici kakva je danas nestala, najavljuje dr. sc. Tatjana Kolak.

Doznajemo kako će se u brvnašici naći starinska pogača božićnica, jelka okićena voćem, lovinački borak i mnoštvo već pomalo zaboravljenih detalja koji su Božić u Lici nekada činili toliko posebnim.

M.S.