Kako su kauboji s Velebita uspješno iskoristili EU fondove?

EU fondovi su do sada već velikom broju poduzetnika pomogli pri ostvarivanju ideja za ulaganje i poboljšanje poslovnih procesa. Ulaganja su različita i sva ovise o dostupnim natječajima, od kojih je jedan od uspješnijih bio i „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP u područjima s razvojnim posebnostima kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)“. Mikro, mali i srednji poduzetnici su kroz ovaj natječaj financirali: nabave softvera, troškove licenci, edukacije zaposlenika za korištenje novih sustava te neke manje infrastrukturne zahvate koji su bili uvjetovani uvođenjem IKT sustava. U svom istraživanju je konzultantska tvrtka Projekt jednako razvoj (PJR) došla do zanimljive informacije kako nakon provedbe projekta u prosjeku ostaje 24 kg dokumentacije, zato je važna stavka EU natječaja i mogućnost sufinanciranja stručnjaka za pripremu projekata, provođenje postupaka javne nabave, te stručnjaka za vođenje projekta, kako bi se olakšao cijeli proces.
Ovim natječajem je svoje poslovanje poboljšao i OPG Yerkovich, na luksuznom „Linden Tree Reatreat & Ranch“. Ranch se nalazi na 50 hektara u visinama Velebita koji je zaštićen UNESCO-m. Na ranchu se nude jahanje, izleti kanuom, planinarenje, trekking i slične zanimacije, a sve uz luksuzni smještaj i domaću hranu.

„Kroz suradnju s PJR timom na ovom projektu smo dobili partnere koji su brinuli za sve (ne)logičnosti u administrativnom dijelu provedbe. Frustracije koje neminovno dolaze s implementacijom ovako i naizgled jednostavnih projekata bi za nas bile višestruko veće magnitude i oduzele bi nam vrijedno vrijeme koje smo umjesto u ispunjavanje bezbroj tablica uložili u podizanje operativne učinkovitosti našeg tima kroz implementaciju opreme nabavljene kroz projekt.“ – poručio je Bruce Yerkovich, osnivač

S projektom vrijednim 368.000,00 kn koji je završio prije par dana kauboji s Velebita su uz pomoć PJR-a povukli i implementirali gotovo 314.000,00 kn. Projektom se uvelo integrirano informacijsko-komunikacijsko rješenje u poslovne procese te su se nabavila nužna računala i druga oprema s ciljem povećanja radne učinkovitosti, osiguranja kvalitetnije organizacije, i praćenje radnih zadataka, novih marketinških i prodajnih mogućnosti, te upravljanje rizicima.

L.O./PJR