Kanalizacija koja se ispušta u rijeku Novčicu opasna za zdravlje ljudi

“Problem ispuštanja kanalizacije u rijeku Novčicu predstavlja već dugo vremena veliki ekološki problem Gospića i Ličko-senjske županije. Sve se to događa  zbog toga jer bivša, kao ni sadašnja lokalna vlast u razdbolju od više desetljeća nije uspjela završiti gradski kolektor za pročišćavanje otpadnih voda i fekalija. Kako zbog toga, tako i zbog nemara u zaštiti nezavršenog i nezbrinutog komunalnog objekta, danas svjedočimo direktnom ispuštanju fekalija u rijeku Novčicu što za posljedicu osim zagađenje voda, na koje smo tako ponosni, ima i nesnosan smrad koji se širi ulicama Gospića. Da situacija bude i teža, građani upozoravaju kako na taj divlji ispust redovito dolaze kamioni gradskog komunalnog poduzeća Usluga d.o.o. pri čemu ispuštaju fekalije i otpadne vode” – upozorili su vjećnici SDP-a.

Upravo stoga, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća postavljeno je pitanje gradonačelniku Koliću što misli o tom problemu. I sam se suglasio s vijećnicima SDP-a kako je riječ o velikom problemu koji se već dugo vremena pokušava riješiti. Međutim, iznenađuje činjenica kako ni sam gradonačelnik nije znao za dodatna direktna  pražnjenja otpadnih voda u rijeku Novčicu.

Nastavak ispod oglasa

Nije jasno kad će se problemi oko rijeke Novčice pokrenuti, no jasno je da se s ovim prešutnim stanjem krši Zakon o otpadu.

Vijećnici se s pravom pitaju, ne samo tko je odgovoran za ovo neodrživo stanje, već i zašto su potrebne tolike godine kako bi se riješio navedeni problem. Spomenimo samo da su građani Grada Gospića platili po kućanstvu cca. 8.500 kn. za kanalizacijski priključak. Ako ništa drugo, to im daje pravo da prozivaju gradsku vlast jer se ovdje doista radi o velikom ekološkom, ali i zdravstvenom pitanju koje se neposredno reflektira i na njihovu svakodnevnicu.

Lika Online