Oko  tisuću ilegalnih migranata sinoć je prespavalo u jedinom preostalom šatoru u prihvatnom kampu Lipa kod Bihaća. Dogodilo se to nakon što su jučer zapalili četiri šatora i dva agregata za napajanje el. strujom. Jedini preostali šator je služio kao COVID ambulanta, a neki su prespavali i u prostoru koji je služio kao restoran. Na ovaj način im je propao pokušaj da opet postanu „gradska raja“ jer se lokalne vlasti Unsko-sanskog kantona protive povratku migranata u Bihać, u prihvatni centar Bira.

Ovome svakako valja dodati kako se svakoga dana pred Birom okupljaju mještani Bihaća tražeći od vlasti potpuno gašenje toga kampa. Razlozi su masovne tučnjave i povremena ubojstva među migrantima, provale, tučnjave s mještanima, šverc narkotika i brojne kriminalne radnje kojima se migranti bave.

Nakon požara u Lipi jedina pomoć koja je stigla migrantima je ona što ju je pružio BH Crveni križ jer su se iz lokalnih humanitarnih organizacija i Crvenog polumjeseca oglušili na pozive međunarodnih humanitarnih organizacija  kako bi se tim ljudima pružila neophodna pomoć. Crveni križ je tijekom dana stigao u migrantski centar i podijelio gotovo tisuću obroka  i vodu.

Kaotičnu situaciju potpiruju lokalni političari, ali i građani s izjavama „htjeli ste požar u Lipi, uspjeli ste pa sada spavajte po najlonskim šatorima“. Vlada BiH također inzistira na ponovnom otvaranje Bire i proširenju smještajnih kapaciteta. EU svakodnevno podsjeća koliko je do sada financijskih sredstava poslano za zbrinjavanje migranata, dok je stanje na terenu svakim danom sve lošije.

U međuvremenu je otkriveno kako se u blizini Bihaća, neposredno uz granicu s Hrvatskom, gomilaju ilegalni migranti. Procjenjuje se da ih je gotovo 1 500. Promrzli i gladni oni neće gledati političke makinacije u nesređenim okolnostima unutar USK. Jedina im je varijanta koju sami priznaju, bijeg preko granice. Zadnja organizirana akcija MUP-a BiH urodila je uhićenjima preko 30 krijumčara ljudi, mahom građana Bihaća i okolice, ali čak i ilegalnih migranata koji su postali vodiči do same granice i tako zarađivali velike svote novca.

Tako se zbog nehumanih uvjeta života ugasio bivši ilegalni kamp Vučjak, Lipa je zapaljena, u Biru ne daju… Što je sada na redu, osim stalnih ilegalnih upada na tlo Hrvatske?

M.S.