Najavljena dodjela bespovratnih sredstava za unaprjeđenje turizma, što ju je najavilo Ministarstvo turizma mogla bi doista pomoći mnogima. U turističkoj struci jedni pomalo sumnjičavo prihvaćaju ovu najavu jer će dodijeliti svega 24 194 000 kuna. Drugi pak tvrde kako će ova sredstva biti „inicijativni okidač“ da bi se u turističkom sektoru animirala privatna ulaganja širih razmjera.
Ministarstvo turizma je na svojim web-stranicama objavilo Javni poziv za kandidiranje projekata za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa konkurentnosti turističkih gospodarstava. Riječ je o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava resornog ministarstva namijenjenih razvoju malog i srednjeg poduzetništva, unaprjeđenju ponude malih obiteljskih hotela, unaprjeđenju obiteljskog smještaja i ukupnom podizanju konkurentnosti hrvatskog turizma. U Javnom pozivu definirane su tri namjene bespovratnih sredstava:

– povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude, diversifikacija poslovanja i održivi razvoj, korištenje novih tehnologija, poboljšanje socijalne uključenosti,
– razvoj posebnih oblika turizma i
– internacionalizacija i međunarodna prepoznatljivost.

Za dodjelu bespovratnih sredstva prijaviti se mogu svi subjekti maloga gospodarstva, seljačka domaćinstva, tj. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske ili turističke usluge, te fizičke osobe koje se bave iznajmljivanjem soba. Vremena za prijaviti se još ima jer je rok dostave za bespovratna sredstva Ministarstva turizma 30. ožujka.

H. J.