U subotu je u košarkaškoj dvorani „Dražen Petrović“ u Zagrebu održan veličanstveni skup na kojem se okupilo više od 7.000 članova stranke i simpatizera, među kojima i više od pet stotina HDZ-ovaca iz Ličko senjske županije ali i ostalih dijelova Lijepe naše. Njih je predvodio predsjednik ŽO HDZ-a LS Županije Darko Milinović te predsjednici gradskih i općinskih organizacija HDZ-a LSŽ . Mogli su se tu vidjeti i vodeći gospodarstvenici, poduzetnici i intelektualci koji vuku korijene iz Like koji su došli podržati budući gospodarsko socijalni razvoj Hrvatske sa HDZ-om na čelu, temeljen između ostalog, na domoljubnim vrijednostima.
Na skupu u zagrebačkoj Ciboni dalo se do znanja kolika je snaga HDZ-a uoči održavanja izbora za Europski parlament, koji su itekako važni za borbu koja predstoji kroz tri borbe, prvu kroz izbore za EU parlament, potom pobjede na predsjedničkim te parlamentarnim izborima.
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazao je da Hrvatska treba promjenu smjera što se može učiniti koalicijom predvođenom HDZ-om.
„ Imamo rješenje, stručnjake, ljude, planove i projekte i viziju. Zaustavit ćemo negativne trendove i vratiti nadu i optimizam. Dok sam na čelu stranke, više se nitko nikada neće koristiti strankom za osobno bogaćenje. Takvi su već otišli, a ako se koji pritajio, najbolje mu je da ode sam. Ne smijemo dopustiti da zbog pohlepe pojedinaca stranka dođe na stup srama. Od članova HDZ-a očekuje da se još više aktiviraju kako bi ne samo pobijedili na europskim izborima, nego i na predsjedničkim i parlamentarnim. Pobijedimo i pokažimo što ih čeka na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Vratimo nadu građanima. Želimo raditi za dobrobit građana u još boljoj Europskoj uniji. Svjesni smo kako smo teško došli do države i koliko nas je koštao put do nezavisnosti. I tu zemlju koju smo skupo platili, u rukama drže oni koji je nikada nisu htjeli. Naša je obaveza i zakletva onih 15.000 koji su dali život i 30.000 koji su izašli iz Hrvatske, zakletva našoj djeci, zakletva Tuđmanu, da moramo pobijediti i da se lažna socijaldemokracija više nikada ne oporavi, a jugofilija i jugonostalgija nikada ne vrati na scenu“ – kazao je Karamarko.
Nije se tajio optimizam po kojem u HDZ-u misle da će polučiti izvanredan rezultat i osvojiti čak 7 od 11 zastupničkih mjesta.
Dobro raspoloženje i euforija, koja je na trenutke podsjećala na atmosferu HDZ-ovih skupova iz „zlatnih vremena“ nije čudna kada se uzmu u obzir najnoviji rezultati istraživanja javnog mijenja, prema kojima je HDZ povećao vodstvo pred SDP-om. Takvi rezultati, naravno, HDZ-u daju razloga za optimizam uoči izbora za Europski parlament koji se održavaju sljedećeg vikenda.
Velebnom skupu u Ciboni nazočili su predsjednik EPP-a Joseph Daul, predstavnici stranaka koalicije okupljene oko HDZ-a, predstavnici drugih stranaka, bivši premijeri i državni dužnosnici, poput Nikice Valentića, Luke Bebića, Ivice Kostovića i Đure Njavre. Na skupu je poseban pozdrav išao i članovima obitelji Tuđman – Miroslavu i Stjepanu Tuđmanu.
hdzZG
Moglo se čuti da će HDZ, kada ponovno osvoji vlast, vratiti pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu, dok se u svom govoru vezanom za Bleiburg kandidat HDZ-a za europski parlament Davor Ivo Stier, prisjetio iskustva svojeg oca u logorima. Pozvao je na povratak Tuđmanove politike pomirbe te da se u Hrvatskoj provede lustracija. Nemojmo se odreći Tuđmana i politike pomirbe. Moderna Europa temelji se na pomirbi i odbacivanju svakoga totalitarizma. No oni su onda izglasali sramotni lex Perković. Mi smo tu da ih zaustavimo. Ti i takvi nisu nikada prihvatili Tuđmanovu politiku pomirbe jer vladaju iz mraka. Takvim starim strukturinama dolazi kraj jer ćemo 25. svibnja pobijediti, pobijedit će HDZ i Europska pučka stranka, najjača snaga u Europi. Oslobođena od okova prošlosti Hrvatska će se konačno razvijati i vratiti na prva mjesta u Europi. Sramota je da smo prvi jedino po nezaposlenosti. To branitelji i mladi ne zaslužuju i zato želimo zaokret u gospodarskoj politici’, kazao je Stier, čiji je govor izazvao najviše oduševljenja. Okupljenim HDZ-ovcima obratila se i Dubravka Šuica i Andrej Plenković.
Pod vodstvom Franje Tuđmana HDZ je, kazao je Karamarko, krenuo u rušenje komunizma i stvaranje slobodne i demokratske Hrvatske. Srušili smo hrvatski berlinski zid, pobijedili na višestranačkim izborima i ishodili međunarodno priznanje. Naša borba za slobodu bila je od početka organski povezana s našom željom za povratak u zajednički europski dom.
Ulaskom Hrvatske u EU otvorila su se vrata i izgledalo je da ništa ne stoji na putu prosperitetu, ali prevarili smo se. Zaboravili smo da su te ’89. godine, kada je Tuđman trasirao europski put, pripadnici današnje vlasti i njihovi prethodnici bili okrenuti Beogradu i kleli se u Tita, Partiju i Jugoslaviju. To je jedan od razloga zašto su se odmah nakon ulaska sukobili s Europskom unijom kroz lex Perković. Ali isto tako ne možemo isključiti da je njihova odbojnost prema EU jedan od razloga zašto Hrvatska nije iskoristila prvu godinu članstva. Aktualna vlast, digla je ruke od gospodarstva i Hrvatsku dovela na samo dno. Da ova garnitura ostane još jedan mandat, na čemu bi naša država završila? Njihovim neradom Hrvatska je dospjela na samo dno, a ostali izašli iz recesije“ – kazao je Karamarko.
LO