U koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski“ danas je točno u podne, započeo sa radom 17. opći Sabor HDZ-a, na kojem će izabrati novog zamjenika predsjednika, potpredsjednike i članove Predsjedništva stranke te ostala tijela nužna za funkcioniranje stranke u narednom četverogodišnjem razdoblju.
Na 17. općem saboru HDZ-a obavljeno je glasovanje za stranačka tijela, a od ukupno 1857 nazočnih delegata bira 17 članova predsjedništva – zamjenika, šest potpredsjednika i deset članova. Jedini kandidat za zamjenika predsjednika stranke je Milijan Brkić.
Iz Ličko senjskog HDZ-a 17. Općem Saboru HDZ-a nazoči 74 izaslanika predvođeni dr. Darkom Milinovićem.
Obraćajući se nazočnima predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazao je da Vladu, u kojoj je HDZ stožerna stranka, žele srušiti oni kojima su puna usta reformi, ali samo deklarativno.
„HDZ žele srušiti samo na razini želja za osobnom promocijom, iza toga je praznina. Iza krinki koje padaju nema sadržaja, nema želje za rastom i za stvarnim društvenim promjenama. Postoji samo prizemno djelovanje. Kako nazvati kočenje bilo koje ideje koja Hrvatsku želi voditi naprijed. Imali smo i imamo razumijevanja, gledali smo na nesnalaženje kao na nešto što će brzo proći. Ali Hrvatska nema vremena za čekanje, nema vremena za isprazne političke igre. Hrvatska treba jaku, odlučnu i nepokolebljivu Vladu. Hrvatska treba jaku Hrvatsku demokratsku zajednicu. Na tom pitanju nećemo popustiti niti odstupiti. Neću pristati na presudu partijskog suda bez argumenta. Suradnja je uvijek kompromis i uvijek dogovor. Suradnja koja je ultimatum nije suradnja, nego prizemna ucjena na koju neću pristati“ – rekao je Karamarko.
Spomenuo je i snagu HDZ-a, kazavši da snaga HDZ-a nije samo jedan čovjek, već 200.000 ljudi u Hrvatskoj, a ja vas nikad neću iznevjeriti jer je meni domovina i interes našeg naroda uvijek na prvom mjestu. Nikome neću dopustiti da nas ponižava, bez obzira s kojeg dijela političkog spektra on došao. Nećemo dopustiti da SDP i Most uspiju u svom naumu, da sruše ovu Vladu, da se Zoran Milanović vrati na vlast. Nikada ljude nismo dijelili prema nacionalnoj ili vjerskoj osnovi. Neću govoriti o povijesti, ali nužno je reći da je HDZ odbacio svaki totalitarizam. Mi jesmo antifašisti, ali i antikomunisti, zbog krvavog traga koji je taj režim ostavio u hrvatskom društvu. Mi smo antitotalitaristi. Dodao je da želi zakladu stranke preimenovati u Zakladu doktora Franje Tuđmana, koja mora postati mjesto okupljanja hrvatske intelektualne, gospodarske i kulturne elite. Buduća Zaklada dr. Franjo Tuđman bit će platforma na kojoj će intelektualci raspravljati o razvoju Hrvatske, kazao je predsjednik stranke Tomislav Karamarko.
Premijer Tihomir Orešković zahvalio je nazočnima što su mu dali potporu kao predsjedniku Vlade te poručio kako pokušaji destabilizacije njegove vlade neće uspjeti.
“HDZ je bitno pridonio stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske i zato sam siguran da će na prvom mjestu voditi računa o interesu države i njezinih građana. Svaka je vlada snažna koliko su snažni njezini članovi, samo tako možemo ispuniti ono što smo obećali građanima”, rekao je Orešković.
“Tomice uzmi odgovornost u svoje ruke i idemo graditi Hrvatsku po mjeri čovjeka. Karamarko, od tebe hrvatska javnost očekuje da preuzmeš odgovornost i povučeš crtu, kao čelni čovjek stožerne stranke u Saboru. Zatvori se na tri dana i napravi križaljku”, poručio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić Karamarku.
Na 17. Općem Saboru HDZ-a nazoče brojni predstavnici političkih stranaka.

Dosadašnji glavni tajnik stranke, Milijan Brkić, s više od 92 posto glasova, gotovo jednoglasno je izabran za zamjenika predsjednika Tomislava Karamarka.

Prema neslužbenim informacijama kao članovi Predsjedništva iabrani su: Zlatko Ževrnja, Božidar Longin, Anton Kliman, Darko Milinović, Žarko Tušek, Zlatko Hasanbegović, Željko Turk, Ivan Anušić, Pero Ćosić i Josip Križanić.
Neslužbene informacije govore da su za potpredsjednike izabrani Oleg Butković, Tomislav Tolušić, Ivana Maletić, Tomislav Čuljak, Darko Horvat te Josip Bilaver.
Dražen Prša