Karamarko:“Hrvatska nije slučajna država, a Josip Jović je naš heroj“!

Na mjestu pogibije Josipa Jovića u NP Plitvička jezera, prve hrvatske žrtve u Domovinskom ratu, današnjom komemoracijom odana je počast tada 22-godišnjem policajcu, kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima. Jovićeva žrtva na Krvavi uskrs prije 25 godina u mnogo čemu simbolizira hrvatsku povijest i zadnji nametnuti rat Hrvatskoj, patnje i stradanja desetaka tisuća branitelja i civilnih žrtava. Simbolizira krvavi niz u stvaranju hrvatske države kroz mnoga stoljeća. Komemoracija je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja podignutom na mjestu gdje je Josip Jović poginuo u izravnom srazu s paravojnim postrojbama tzv. Krajine.
Vijenac je najprije položila obitelj Josipa Jovića, po prvi puta bez njegove nedavno preminule majke. Zajednički vijenac položili su predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko i izaslanik predsjednice RH Ante Deur. U ime MUP-a RH počast Josipu Joviću i svim poginulim hrvatskim braniteljima odali su ministri Vlaho Orepić i Tomo Medved. Županijska izaslanstva Ličko-senjske i Karlovačke županije predvodio je župan Milan Kolić. Posebno je bio dirljiv dio komemoracije kada su najbolji učenici OŠ „Plitvička jezera“ odali počast prvom poginulom hrvatskom redarstveniku.
Policijsku akciju na Krvavi Uskrs 1991. godine predvodio je tadašnji zapovjednik specijalne jedinice policije Rakitje, danas umirovljeni general Josip Lucić. U svojem je govoru istaknuo kako protivnici slobodne Hrvatske već 25 godina šire laži o Domovinskom ratu i njegovim braniteljima, što je između ostaloga rezultiralo suicidom gotovo 3 000 branitelja. General Lucić je pozvao novu Vladu da učini sve kako bi se vratilo dostojanstvo hrvatskim branitelima i zaustavilo propadanje Hrvatske. Ministar Orepić još je jednom istaknuo važnost današnjeg dana, kako je rekao dana ponosa i sjećanja.
-Ovo mjesto i žrtva Josipa Jovića, kao i svih poginulih i ranjenih hrvatskih branitelja, obvezuju me da svoju dužnost obnašam časno. Na ovom mjestu zlo je pokušalo ubiti slobodu i život Hrvatske. Na ovom je mjestu lopov htio ukrasti naše. Zato se posebno zahvaljujem djeci OŠ „Plitvička jezera“ je odajući počast Josipu Joviću, odaju počast svim hrvatskim braniteljima. Odajući počast oni se uče ljubavi, a nikako ne mržnji. Odajući počast oni uče sve vrijednosti koje je ostavio Domovinski rat, rekao je između ostaloga ministar Vlaho Orepić. Ante Deur, izaslanik i savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ustvrdio je u svojem govoru kako je Krvavi Uskrs i spomen-obilježje u NP Plitvička jezera mjesto gdje već 25 godina štujemo žrtvu Josipa Jovića, ali i desetaka poginulih hrvatskih branitelja. To je simbolika koju Hrvatska treba uvijek poštovati i pamtiti-istaknuo je Ante Deur. Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u svojem se govoru odlučno se usprotivio svim pokušajima minoriziranja Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.
-Okupljamo se ovdje 25 godina kako bi odali počast Josipu Joviću, tom simbolu Krvavog Uskrsa. Činimo to da njegova žrtva, ali i sve ostale hrvatske žrtve ne bi bile zaboravljene. Ono što se ovdje događalo 1991. i kasnije, mnogi bi najradije sakrili ili barem pojednostavili. Oni koji su ovdje na Krvavi Uskrs željeli osnovati tzv. Stanicu milicije Krajine, imali su za cilj stvaranja Velike Srbije na tlu neovisne Hrvatske. Naš privi predsjednik dr. Franjo Tuđman i hrvatski vrh odlučili su na Veliku subotu stati na kraj tim terorističkim nakanama pa je tada dana zapovijed da se NP Plitvička jezera na Uskrs do 8 sati vrati u ustavno-pravni poredak RH. Josip Jović je pri tome poginuo, a njegova žrtva nije i ne smije biti uzaludna. Naš pravedni i oslobodilački Domovinski rat neki i danas žele dovesti pod znak pitanja i obezvrijediti. Josip Jović je naš heroj kojemu su svetinje bile sloboda, suverena i slobodna Domovina. Zato nećemo dopustiti nikome da naš Domovinski rad, njegove branitelje i Hrvatsku dovedu u pitanje. To nećemo dopustiti niti političarima iz drugih država, niti našim etno-biznismenima, kao niti onima koji govore da je Hrvatska slučajna država, kazao je između ostaloga prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko prekidan pljeskom okupljenih.
Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner govorio je o ukupnim povijesnim i političkim odrednicama koje su utjecale na stradanje Hrvatske.
-Ovdje se dogodila zasjeda i napad na ljude koji nisu željeli rat, niti su ga izazvali. Već na tom krvavom početku znalo se da će hrvatski branitelji odlučno braniti slobodu i neovisnost Hrvatske. Velikosrpski agresori i pobunjeni lokalni četnici, poduprti tzv. JNA, pokušali su oružanom akcijom u začetku uništiti našu Domovinu. U svemu zlu, akcija na Krvavi Uskrs bila je naznaka hrvatske pobjede i svjedočenja protivnicima da se hrvatski branitelji neće predati. Naši su redarstvenici tada uspjeli uvesti pravni poredak u ovaj dio Hrvatske. Zbog svega toga, zbog istine, zbog Josipa Jovića i svih hrvatskih branitelj važno je o tome govoriti i nikada ne dopustiti da se to zaboravi, naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner. Riječi molitve na komemoraciji predvodio vojni ordinarij biskup Jure Bogdan.
U znak štovanja Josipa Jovića i svih poginulih hrvatski branitelja, pripadnici braniteljskih udruga s područja Karlovca i ove su godine organizirali ultra-maraton, pretrčavši dionicu od 87 km za nepunih 14 sati. Združena skupina branitelja Raba, Senja i Otočca na komemoraciju došli su pješice iz Otočca.

M. S.

Nastavak ispod oglasa