Kako bismo novinarski zaokružili godinu koja je na izmaku cilj nam je na portalu Lika online objaviti kraći intervjue s s čelnim ljudima jedinica lokalne samouprave. Gradonačelniku Grada Gospića Karlu Starčeviću postavili smo nekoliko pitanja.

-Kakvom biste ocijenili 2020. godinu kao gradonačelnik Grada Gospića?

-Godina 2020. je bila nepredvidiva, teška, opasna, ali za Grad Gospić u odnosu na okolnosti pandemije i totalnog zatvaranja čak i jako uspješna, gledajući projekte koje smo razvijali u teškim okolnostima.

-Koji projekt (ili projekte)biste izdvojili kao krucijalne, neophodne za razvoj Gospića?

-Budačka ulica je gotova i uređena na vrhunski način. Mislim da smo kao Grad i tu pružili svoj veliki doprinos iako to nije u našoj ingerenciji. Završavamo Trg Nikole Tesle sa svom popratnom infrastrukturom. Projekt Športske dvorane je gotov, izdana je građevinska dozvola i idemo u realizaciju. Radimo na realizaciji vodoopskrbe za sljedećih 50 godina, izdali smo građevinsku dozvolu HAK-u za upravnu zgradu u Gospiću, Energana je gotova i ide u pogon, dijelovi bivšeg PPK-a su u funkciji i ljudi se zapošljavaju. U trećem kvartalu se otvorilo cca 50-60 radnih mjesta i to velikom zaslugom Grada i gradonačelnika u kojega poduzetnici imaju povjerenje. Zato se čude svakodnevno „pametne glave“ sa pitanjem: što je Karlo Starčević učinio u svom mandatu? Odgovor: vraćao je njihove dugove.  

-Osim COVID-19, što je bila najveća zapreka u realizaciji provedbe nekih projekata?

-Kao i uvijek o čemu sam govorio: moji prethodnici su uništili ljudske potencijale više nego CORONA virus pa se danas čudimo što nemamo napretka.   

-Na čemu ćete kao jedinica lokalne samouprave ustrajati pri realizaciji u narednom razdoblju?

-Napravili smo Gradsku Upravu učinkovitom, ali to za mene nije dovoljno. Želimo u upravi stvoriti samoodgovorne ljude koji će još povećati učinkovitost. Dakako da i dalje želimo i radit ćemo na otvaranju proizvodnih radnih mjesta.

Jesu li građani u dovoljnoj mjeri prepoznali Vaš rad i tima koji predvodite, kako će se sve to odraziti na lokalnim izborima?

-Mislim da mojim sugrađanima nitko nije pružio više u zadnjih 50 godina. Smanjili smo cijenu vrtića na minimum, isplaćujemo stipendije (cca 40 stipendija + gradonačelnikove), jedini u povijesti isplaćujemo božićnice, vozimo svoje aute, nemamo bankovnih kartica, itd. Tko je to prije mene učinio?-pita se gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević

M. S.