Na adresu portala Lika online stiglo je reagiranje gradonačelnika Grada Gospića Karla Starčevića na dva objavljena teksta. Reagiranje prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine Jurković,

u skladu s člankom 40. Zakona o medijima, a koji izričito propisuje da svatko ima pravo od glavnog urednika zahtijevati da bez naknade objavi ispravak objavljene informacije kojom su  povrijeđena njegova prava ili interesi, zahtijevam objavu reagiranja na članak objavljen na Vašem portalu Lika-online 29. travnja 2020. godine pod nazivom „Za vrijeme vikenda mesni doručci u strahu da će biti otuđeni! Uvedite socijalnu distancu od njihovih kradljivaca… u kojem stoji pitanje „Je li gradonačelnik kupio atraktivno zemljište pored šume Jasikovac koju uređuje javnim novcem?“

Time je jasno je vidljivo da insinuirate da sam kao gradonačelnik, s obzirom na uređenje Šume Jasikovac europskim sredstvima,  kupio pokraj Šume zemljište kako bih sebi priskrbio korist. 

Istina je da sam zemljište u Jasikovcu kupio puno prije nego sam postao gradonačelnik Gospića, a pravo vlasništva prenio sam na svoje ime još 2016. godine, također prije nego sam postao gradonačelnik i prije nego je Šuma Jasikovac uređena kroz projekt „Promicanje održivog razvoja kroz revitalizaciju i povećanje privlačnosti šume Jasikovac“

Kao činjenicu ističem da sam vlastitim novcem kupio zemljište, kao i drugu imovinu koju imam u vlasništvu. Kako sam već nebrojeno puta istaknuo, u političku utrku nisam se upustio radi bogaćenja kroz politički rad, već sam to učinio iz drugih  razloga koji su Vama očito neshvatljivi pa kroz svoj medij često puta povlačite pitanja kako bi diskreditirali mene i moj rad.Budući da nije tajna što sam i kada kupio u privitku Vam dostavljam i Vlasnički listod 7. svibnja 2020. kao dokaz  da je prijenos vlasništva nad zemljištem bio još 2016. godine.  Da ste željeli i da Vam nije namjera jedino blatiti me mogli ste se potruditi i Vlasnički list naći na internetu jer je to javna informacija. Za razliku od Vas i Vaših nalogodavaca ja smijem, mogu i hoću pokazati javno što sam i kada kupio. Nisam siguran da mnogi imaju tu mogućnost u životu – javno i transparentno pokazati što kupuju i gdje im se novac nalazi. 

Naime, iako Vi kao urednik i vlasnik jednog portala imate apsolutno pravo zahtijevati službene informacije od Grada Gospića, poglavito kada su u pitanju tako važne informacije kao što je trošenje javnog novca, nikada niste niti jedno takovo pitanje postavili Gradu Gospiću niti jednoj njegovoj  službi.  

Nadalje u članku objavljenom 30. travnja 2020. naslova „Pomoć poduzetnicima s područja Grada Gospića zapravo dijele građani, a ne politička „elita“!“ navodite također pitanje bez odgovora, a odgovor ste vrlo jednostavno mogli dobiti upitom postavljenim u Grad Gospić, koje glasi: „ koliko će sredstava dobiti privatni poduzetnici Karlo Starčević i njegov zamjenik Ivan Tomljenović – Golub? Na ovaj će način ispasti kako će sami sebi isplatiti pomoć. Tuđim novcem, svakako!“ 

Temeljem istog članka 40. Zakona o medijima zahtijevam objavu reagiranja i na ovo sramotno pitanje. Naime, niti moj zamjenik  Ivica Tomljenović  niti ja nismo se prijavili na potpore za pomoć gospodarstvenicima Grada Gospića, što je vidljivo i iz popisa objavljenog na stranicama Grada Gospića te ovakva pisanja služe isključivo u svrhe klevete i povrede naše časti. 

Nakon mog povratka u RH 1998. godine i izgradnje i otvaranja tvornice nisam dobivao niti potpore Grada Gospića niti države, a pogotovo nisam sudjelovao u pretvorbi i privatizaciji pa nemam potrebu ništa sakrivati ili tajiti. 

Kao novinara i profesionalca kako se bezuspješno pokušavate prikazati, ali Vam ne uspijeva jer ljudi su Vas odavno prozreli, umjesto da se bavite mojom imovinom koje ima mnogo i sva je radom zarađena i plaćena, upućujem Vas da krenete istraživati trag novca onih po čijem nalogu radite, a ja ću svoja prava svakako zaštiti. To što sam gradonačelnik koji ne odgovara Vašim nalogodavcima ne daje Vam za pravo da pišete neprovjerene informacije i insinuirate te se mojom privatnom imovinom služite kao predmetom objeda na moj račun. 

Još jednom, kao gradonačelnik stojim na raspolaganju za sve odgovore i upite kako građanima tako i predstavnicima medija. Vi, niti itko tko piše za Vaš portal niste nikada uputili niti jedan služeni upit meni osobno ili službi za odnose s javnošću Grada Gospića, a napisali ste toliko „članaka“ o meni i mom radu. Iz toga je jasno vidljivo o kakvom se novinarstvu radi. 

Molim objavu reagiranja u cijelosti i pozdravljam Vas do neke nove prilike, a prilika će nedvojbeno biti. 

S poštovanjem, 

Karlo Starčević 

Gradonačelnik Grada Gospića

>>>Izvadak iz zemljišne knjige<<<