Karlobag bez Hitne pomoći

Karlobag – Reforma hitne medicinske pomoći od samih početaka donosila je određene nepoznanice, koje su u zadnje vrijeme “isplivale” na površinu. Kako je poznato reorganizacijom hitne medicinske pomoći zamišljeno je kvalitetnije pružanje primarne zdravstvene zaštite stanovništvu Republike Hrvatske. Reorganizacija se provodila osnivanjem Županijskih zavoda hitne medicinske pomoći te se na taj način ista odijelila od Domova zdravlja koji su većinom dotada imali organiziranu hitnu medicinsku pomoć.

Jednostranim potezom Županijskog i Državnog zavoda za hitnu medicinsku pomoć ukinuta je Ispostava Karlobag, a mještani s pravom negoduju.

Nastavak ispod oglasa

Karlobaški načelnik Ivan Tomljenović naglasio je kako su građani bili uvjereni da će reorganizacija Hitne medicinske pomoći donijeti bolju skrb za građane, a ne obratno, ostaviti ih bez liječničke pomoći.

– Osnivanjem Županijskog centra za hitnu medicinsku pomoć Ličko-senjske županije pomislili smo da će se na kvalitetniji način riješiti pružanje zdravstvene zaštite našim stanovnicima jer se putem Mreže hitne medicinske pomoći za našu općinu predvidjelo osnivanje ispostave sa jednim timom hitne medicinske pomoći. Smatrali smo to uslišenjem naših molbi koje smo upućivali mjerodavnim institucijama za poboljšanjem zdravstvene zaštite naših stanovništva. S tim ciljem organizirali smo u suradnji s DSZS područni ured Gospić i vježbu BAG 2010. u kojoj smo simulirali automobilsku nesreću s većim brojem stradalih. Zaključak te vježbe bio je upozorenje da jedno sanitetsko vozilo ne može na odgovarajući način reagirati i pružiti prvu pomoć većem broju unesrećenih a da je drugo vozilo hitne medicinske pomoći potrebno čekati gotovo sat vremena da pristigne  iz Gospića koji je udaljen preko 50 kilometara od mjesta simulirane nesreće, rekao je Tomljenović.

Iz Općine Karlobag poručuju kako su mjerodavnim institucijama pokušali ponuditi opremanje ispostave i smještaj  tima te sufinanciranje rada u sezonskom razdoblju prema zakonu o zdravstvenoj zaštiti, ali od Zavoda nisu dobili nikakve naznake da su zainteresirani za rješavanje problema.

– Ne možemo se oteti dojmu da je jedini cilj pri ukidanju ispostave bilo smanjenje troškova Županijskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć na način da se tim iz Karlobaga prebaci u Gospić. Ovu zimu sa našim stanovnicima svjedočili smo raznim događajima koji su nas prestrašile i pobudile bojazni da će se dogoditi užasne stvari.  Dokaz tomu je i nažalost naša stanovnica koja je preminula od izljeva krvi u mozak. Gotovo sat vremena čekala je da tim hitne medicinske pomoći stigne iz Gospića te je preveze prvo u Opću bolnicu Gospić a zatim i u Zadar, kazao je Tomljenović.

Iako je cilj reforme bio da se unutar pet godina postigne da pacijent hitnu pomoć u urbanim sredinama dobije u roku od 10 minuta od poziva, a u ruralnim područjima u roku od 20 minuta te da se potrebna pomoć u hitnom bolničkom prijemu dobije unutar jednog sata, to nije slučaj u Karlobagu pogotovo zimi gdje se uslijed vremenskih neprilika dogodi se da je općina danima odsječena od ostatka svijeta.

U Zavodu za hitnu medicinu Ličko-senjske županije kazali su nam kako sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje Zavod za hitnu medicinu ima ugovorenu djelatnost u četiri ispostave (Senj, Novalja, Otočac i Korenica) i sjedištu Gospić  sukladno Mreži hitne medicine.  Punktove dežurstva i pripravnosti Zavod za hitnu medicinu ugovara sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, sukladno Mreži hitne medicine i Pravilniku o standardima i normativima prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

– Sukladno navedenom Pravilniku  pripravnost se može ustrojiti, ako su u djelatnosti opće/obiteljske medicine ugovorena najmanje 2 tima, uz uvjet da je to i mjesto stanovanja tih doktora. Prema podacima HZZO-a u Karlobagu je ugovoren samo jedan tim opće/obiteljske medicine. Sukladno navedenom propisu i činjeničnom stanju Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije nije u mogućnosti ugovoriti s HZZO-om pripravnost u Karlobagu, kazala nam je ravnateljica Zavoda Elizabeta Dragičević.

H.J.