Obilježavanja blagdana, posebno proslave Dana neke općine uvijek su prigoda za inventure koje oslikavaju ulaganja jedinica lokalne samouprave. Tako je bilo i na svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Karlobag. Načelnik općine Ivan Tomljenović u svojem je izlaganju taksativno istaknuo brojne detalje koji ilustriraju graditeljsku klimu ove Općine. Nije bilo prostora za isticanje svake stavke, pa ćemo se ovdje baviti samo onim najvažnijim. Krenimo o socijalnim aspektima toliko važnim svakom čovjeku.

Da bi život bio bolji

Općina Karlobag je učinila  sve kako ne bi poskupio dječji vrtić. Financirani su školski izleti, a prehrana je besplatna za učenike čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja. Svi osmoškolci dobili su školske udžbenike koje u iznosu od 50% cijene sufinancira općina Karlobag. Srednjoškolci imaju besplatne autobusne karte za put u Gospić, a 50% cijene karata za Zadar također plaća Općina. U opsežan socijalni program Općine Karlobag svakako treba uvrstiti i pomoć umirovljenicima pri nabavi ogrijeva, pri čemu oko 200 umirovljenika svake godine dobivaju po 500 kuna pomoći. Umirovljenicima je nadalje omogućen i besplatan prijevoz autobusom svakoga petka za Gospić kako bi mogli obaviti liječničke preglede, posjetiti različite ustanove i obići tržnicu. U iznosu od 50% plaća se i opskrba vodom potrošača na području Lukovog Šugarja. Tu su mnoge jednokratne pomoći, potpora rada brojnih udruga i pojedinaca.

Brojna ulaganja daju rezultate

Drugi dio ove priče vezan je uz izgradnju i općinska ulaganja kako bi život mještana, kao i turistička ponuda bili sve potpuniji i kvalitetniji. U različitu projektnu dokumentaciju uloženo je oko milijun kuna. U izgradnju, sanaciju i održavanje javnih površina uloženo je oko 4 milijuna kuna, a jednako toliko uloženo je u sanaciju nerazvrstanih cesta. U izgradnju 28,5 km županijske ceste Šušanj-Štirovača također je uloženo više od 4 milijuna kuna. Za uređenje šetnica potrošeno je 800 tisuća kuna, dok je pripremi izgradnja 2,5 km šetnice do Bojne Drage, što će stajati oko 2 milijuna kuna. Jednako toliko stajat će nastavak uređenja tržnice i obližnje šetnice. Treba li dalje?
Ovo su samo neki detalji koji upotpunjuju sliku Karlobaga iz 21. stoljeća. U svega 7-8 godina od zapuštenog gradića u Hrvatskom Primorju Karlobag se vinuo i u turističko nebo čiji sve bolji rezultati pokazuju da su se sva ulaganja i trud itekako isplatili.

L.O.