Općina Karlobag obilježava danas svoj Dan i blagdan Svetog Karla. Tim povodom je u Općinskoj vijećnici održana svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio Mate Bačić, predsjednik Vijeća. Tijekom svojevrsne rekapitulacije projekata od vitalnog značenja za ovu općinu, načelnik Boris Smojver (HDZ) je taksativno naveo neke kapitalne projekte.

-Zbog epidemioloških razloga danas nismo u mogućnosti adekvatno proslaviti Dan Općine Karlobag, kao niti Dan škole. Iskoristit ću ovu prigodu i još jednom se zahvaliti svima koji su u protekloj godini dana pomagali da naša Općina realizira brojne projekte ili s njima krene u postupke realizacije.

Tijekom pet mjeseci ovoga mandata svi mi smo vrlo uspješno i korektno surađivali, a uvjeren sam da će tako biti i ubuduće. Na području naše općine trenutno su u tijeku projekti u vrijednosti od 8,1 milijun kuna, a u većini slučajeva su sufinancirani iz fondova Europske unije. Ovome treba dodati još projekata u početnim fazama realizacije vrijednih 6,6 milijuna kuna. S obzirom da je godišnji proračun Općine Karlobag oko 7 milijuna kuna, mi smo trenutno u fazama realizacije skoro dva proračuna.
Veliki dio projekata realiziramo preko našeg komunalnog poduzeća. Zajedno s partnerom Općinom Starigrad sada rješavamo pitanje vodoopskrbe, gdje ćemo po prvi puta dovesti vodu za oko 600 kućanstava u našoj općini. Uz veliku pomoć Hrvatskih voda i resornih Ministarstava očekujemo do konca ove godine realizaciju projektne dokumentacije i ishodovanje građevinskih dozvola. Tako bismo naredne godine krenuli s realizacijom prvih kilometara novog vodovoda. Vrijednost projekta je 120 milijuna kuna. Općine Starigrad i Karlobag u tom važnom projektu sudjeluju sa 20 posto vrijednosti radova, uz mogućnost smanjenja toga udjela na 10 posto zbog kandidiranja na Nacionalni program oporavka.

Sada je u procesu raspisivanje novog natječaja izgradnja vodo-spreme u Karlobagu. Na prvi natječaj prijavila se svega jedna tvrtka s cijenom koja je znatno premašivala zamišljeni kvotu za spremnik od tisuću kubika. Planirani projekt iznosio bi oko 7 milijuna kuna. Taj projekt bi se sa 90 posto financirao sredstvima EU.

Dolaskom u Karlobag danas ste vidjeli obnovu rive s kojom se Karlobag ponosi jer je iz vremena Austro-ugarske. Uz veliku pomoć i našu zahvalu Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture koje s iznosom od 90 posto realizira I. fazu obnove rive u vrijednosti od 4 milijuna kuna. Ukupno će se raditi četiri faze obnove i ideja nam je svaku godinu sredstvima Ministarstva realiziramo obnovu jednog dijela Karlobaške rive. Uvjeren sam da će naša riva zasjati punim sjajnom, rekao je između ostaloga načelnik Smojver.

Nazočne je na sjednici pozdravila i zamjenica župana ličko-senjskog Jasna Orešković Brkljačić i zaželjela uspješan nastavak i realizaciju brojnih projekata na području ove općine. Na sjednici su sudjelovali brojni uzvanici iz državnih poduzeća i ustanova koji u svojem radu usko surađuju s Općinom Karlobag.

Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća u zgradi Općine Karlobag otvoren je izdvojeni ured katastra Gospić. Zajedno su ga otvorili načelnik Općine Boris Smojver i zamjenik glavnog ravnatelja Geodetske uprave Antonio Šustić.

Javna priznanja Općine Karlobag za ovu godinu pripala su slastičarnici Plavi 9 i obrtu Marino.

L. O