U Karlobagu su danas potpisana dva Ugovora vrijedna 23,5 milijuna kuna, a tiču se izgradnje vodoopskrbe podvelebitskih naselja. Iznos sveukupnih radova koji će se odvijati u slijedeće tri godine iznosi 113 milijuna kuna.

Svečanosti potpisivanja Ugovora nazočio je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, načelnik Općine Starigrad Krsto Ramić, saborski zastupnik Marijan Kustić i domaćin, načelnik Općine Karlobag Ivan Tomljenović.

Realizacijom regionalnog vodoopskrbnog sustava zadarskog zaleđa i dijelova Općine Karlobag, više od tisuću stanovnika ovog područja riješiti će jednu od osnovnih ljudskih potreba-pravo na pitku vodu. Ovaj projekt omogućit će vodoopskrbu naselja Tribanj u općini Starigrad te naselja Barić Draga i Lukovo Šugarja na području općine Karlobag.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić označio je današnji dan povijesnim, naglasivši kako će ovim projektom više od tisuću stanovnika dobiti vodovod.

-Sveukupni radovi koji će se u narednih dvije godine raditi na  području Zadra, te općina Starigrad i Karlobag iznosit će 113 milijuna kuna, a u prvoj fazi potpisani su ugovori u vrijednosti 23,5 milijuna kuna, kazao je Ćorić.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, istaknuo je kako je današnje potpisivanje Ugovor prvi korak da se konačno riješi problem vodoopskrbe ovog dijela Jadranske magistrale.

-Za vrijeme ljetnih, sušnih mjeseci, domaćinstva na ovom području su se pitkom vodom opskrbljivala iz cisterni, što je ograničavalo i otežavalo život, posebno kada govorimo o razvoju turizma. U prvoj fazi će se realizirati projektna dokumentacija u iznosu 3 milijuna i 250 tisuća kuna čime će se stvoriti pretpostavke za izgradnju 30 kilometara cjevovoda. Izgradnja vodospreme u Starigradu  i hidrostanica Kruškovac stajat će dodatnih 10 milijuna kuna, a vršit će se oko 12 kilometara rekonstrukcije cjevovoda od Maslenice do Starigrada. Svi ti radovi vrijedni su 20 milijuna kuna, kazao je Đuroković istaknuvši da će se u prvoj fazi rekonstruirati oko 45 kilometara magistralnog cjevovoda.

L.O.