Naši stari uvijek su govorili kako nema „zdravijeg vrimena od studeni uz slabu buru“. Upravo je takav klimatološki i meteorološki odnos vremenski prilika zadnjih dana ophrvao Liku. Dnevne temperature zraka su podnošljivih -5 stupnjeva C, tek pomalo garnirane sa slabom burom. Velebit i Kapela su pod snijegom, sa tek 20-ak centimetara bijelog plašta. Nedovoljno za skijanje, ali sasvim dovoljno za sanjkanje i šetnje po snijegu. Potvrdio nam je to i direktor NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević.

-Iako je visina snijega nedovoljna za skijanje, Sportski centar Mukinje i ovoga je vikenda krcat sanjkaša i drugih ljubitelja aktivnosti na snijegu. U sklopu bistroa „Vučnica“ posjetitelji mogu iznajmiti svu potrebnu opremu za boravak na sanjkalištu tako da ovaj dio NP Plitvička jezera danas odjekuje od glasova posjetitelja, najviše djece. Zamjetan je broj gostiju iz dalmatinskih gradova, osobito iz Šibenika i Zadra. Ceste su sasvim prohodne tako da će i ovaj vikend pripasti sanjkašima, rekao nam je ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević.

Ovih dana bez svojih poklonika nisu ostale niti Baške Oštarije. Slaba bura što povremeno lahori izmamila je na tamošnju visoravan najupornije izletnike. Od svakud: iz Zagreba, Dalmacije, Like i primorja. Sve je bolje nego li dan prepustiti besciljnom šaltanju TV-prijemnika i dokolici koja psihički zatire ljudske duše. I bez zamorne korone. Neki su Gospićani odušak našli u sanjkanju nedaleko od hostela Baške Oštarije. Hostel je oaza izletnika što se nakon boravka u prirodi okupljaju rumenih obraza u toplini hostela, uz ručak ili tople napitke.

COVID-19 ionako „mrzi“ čist zrak, laganu buru i niže temperature zraka na tisuću metara nad morem. Barem tako vele…

L. O.