KORENICA- Sječa 30-ak stabala iz drvoreda pored glavne ceste odmah je, sasvim očekivano, postala i političko pitanje. Pojavili su se „stručni urbani šumari“ i zatražili od javnosti osudu toga čina. Udružile se pile i „pilanje“, ali ne drveća nego li nečeg drugog. A da nije sve kako izgleda na prvi pogled pojasnio nam je načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić.
-Stabla su uglavnom bila nezavičajne vrste, odnosno divlji kesten, a glavni je razlog sječe bilo je truljenje većeg dijela toga drvoreda. To je uglavnom bilo uvjetovano mnoštvom krhotina granata i mina iz topničkog oružja u vrijeme kada se u „Oluji“ oslobađao naš grad. Dodatni je problem bio u činjenici da je korijenje tih stabala prodrlo u vodovodne i elektro instalacije. Konzultirajući se sa šumarskom strukom došli smo do zaključka da ne možemo posjeći veći dio oboljelih stabala, a dio ostaviti,, nego posjeći sve i zasaditi nova. A da je sve bilo opravdano utvrdilo se kada su stabla posječena. Više od polovice bilo je trulo, iako nije bilo znatnijih vanjskih pokazatelja. Osim toga, teško su oštećeni lanci nekoliko motornih pila kada su sjekači započeli s rušenjem naoko potpuno zdravih kestena. Krhotine i meci nisu se mogli vidjeti izvana jer su prodrli duboko u stabla. Ponavljam: konzultirali smo se sa strukom i sigurno donijeli najispravnije rješenje, kazuje nam načelnik Luketić, čudeći se pri tome zbog čega se u pitanja struke uvijek guraju ljudi koji se u životu bave nekim sasvim drukčijim poslom. Doznajemo kako postoji još jedan razlog uklanjanja bolesnih i ratom oštećenih stabala. U središtu Korenice se uskoro postavlja nova javna rasvjeta, a Općina je prema Fondu za energetsku učinkovitost već uputila projekt za izmjenom kompletne javne rasvjete na prostoru cijele Općine Plitvička jezera.
U razgovoru s Koreničanima različite reakcije. Ipak je najviše onih koji s odobravanjem gledaju na uređenje infrastrukture. Od podzemne infrastrukture, preko izgradnje nogostupa, novog asfaltnog sloja, pa do izgradnje rotora koji za cilj ima smanjenje brzine kretanja vozila kroz Korenicu. A posjećena stabla?
-Izrast će za par godina nova, samo da nas Bog poživi. A ovi što nam „pilaju“ mozak, takvi su sami sebi teški, mogao bi biti zaključak poveće skupine mještana koju smo sreli u burom zagrljenoj Korenici.

L. O.