Kino za 21. stoljeće

GOSPIĆ – Kino „Korzo“ od danas se  priključilo skupini gradova  s digitaliziranom projekcijom filmova. Gospić  se „upisao“ među 27 gradova čiji građani kino predstave mogu pratiti u 3D tehnici uz vrhunsku audio produkciju. Projekt vrijedan 508 560 kuna  sufinancirali su Ministarstvo kulture sa 293 444  kn i Grad Gospić sa 215 118 kn. Govoreći o važnost ere digitalizacije kina gradonačelnik grada Gospića Petar Krmpotić:

– S novim projektorom ne samo da ćemo imati digitalnu sliku, nego  smo preuzeli obvezu objavljivanja i primjene i nekih novih sadržaja. Ovdje će se moći organizirati brojne radionice i druženja svih uzrasta naših građana. Zbog velikih tehničkih mogućnosti nove opreme vjerujem da ćemo narednog ljeta organizirati festival dokumentarnog filma. Dugoročni ciljevi ovog projekta su revitalizacija kina  kao kulturnog središta, porast aktivnosti i raznovrsnosti ponude  u našem gradu, povećanje posjećenosti u kinu i  na određeni način poticanje audio-vizualnog stvaralaštva, rekao je u uvodnom dijelu svečanosti gradonačelnik Krmpotić. Voditelj kina „Korzo“ Ivica Ćaćić osvrnuo se na noviju povijest gospićkog kina.

Nastavak ispod oglasa

-Mala je podudarnost da sam prije točno dvanaest godina preuzeo  dužnost voditelja kina „Korzo“. Zatekao sam ga zatvorenoga. Stoga je na današnji dan veće moje zadovoljstvo što smo i zvanično ušli u digitalnu eru. Ovdje prije svega moram izraziti  zahvalnost bivšem gradonačelniku, a danas županu,  Milanu Koliću  koji je zajedno s nama pokrenuo ovaj projekt, kao i današnjem gradonačelniku  Petru Krmpotiću. Ovdje je s nama  i zamjenica gradonačelnika  Marta Grgurić, također jedna od zaslužnih osoba u realizaciji ovoga vrijednog projekta. Ne smijem zaboraviti niti sve kolege iz PUO „dr. Ante Starčević“, zamjenika gradonačelnika Ivana Biljana, predsjednika Gradskog vijeća Petra Radoševića. Svatko je na svoj način pomogao da bismo danas s ponosom ušli u red  kina visoke tehnologije. Među kinoprikazivačima koji su uspješno realizirali sve potrebne uvjete i stroga mjerila za digitalizaciju našao se i Gospić. Nije neskromno reći da je kino „Korzo“ i do sada pratilo svjetske trendove i uvijek među prvima u RH prikazivalo svjetske filmske hitove, ustvrdio je Ivica Ćaćić. Pritiskom na tastaturu računa prvi film na novoj tehnici pokrenuo je gradonačelnik Petar Krmpotić. Govoreći o novim tehnologijama Dejan Čuljat iz zagrebačke tvrtke  LMT, koja je pobijedila na natječaju Ministarstva kulture za javnu nabavu digitalne opreme za kina, istaknuo je kako je riječ o  istovrsnoj  opremi kakvu u RH koriste najjači lanac kina „Cine Star“.

 

M. S.