Foto: Ilustracija

Nakon gotovo dva mjeseca svakodnevnih protupožarnih intervencija zbog požara na otvorenome, vatrogasne postrojbe s područja Ličko-senjske županije jutro su dočekale bez uzbuna. Potvrdio nam je to vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.
-Jutros konačno nemamo niti jednu dojavu o novim požarima. Kiša koja je noćas padala lokalizirala je preostala manja požarišta koja smo ionako stavili pod kontrolu, a vlažna trava otežava pojavu novih požara. Prognoze nam idu na ruku jer bi ovih dana kiša trebala povremeno padati na širem području naše županije, ističe Hrvoje Ostović.
O razini ljudske nepažnje, ali i zločestih namjera, dovoljno govore podaci da su neke vatrogasne postrojbe tijekom veljače i ožujka imale više od 50 intervencija, dakle gotovo svakodnevno!Od nekoliko stotina izazvanih požara policija je privela samo jednog postarijeg čovjeka s područja Lovinca čija je nepažnja izazvala požar nedaleko auto-ceste A-1. Zbog vrlo gustog dina i smanjene vidljivosti tada je došlo do lančanog sudara.
Prognoza vremena za danas i sutra najavljuje promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, osobito prema kraju dana. Povremeno kiša, a mjestimice i pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni, na udare ponegdje i jak. Na Jadranu slaba i umjerena, krajem dana mjestimice i jaka bura s olujnim udarima, a prijepodne i sredinom dana sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 5 do 10, na Jadranu od 8 do 13, a najviša dnevna između 11 i 16, na Jadranu 14 i 19 °C.

DHMZ/L. O.