Kiša „kumovala“ požarima i vatrogascima dala malo odmora

Foto:Ilustracija

Dulje od dva tjedna trajala je borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom na Velebitu, zadnjih dana kod Udbine i Korenice. U razgovoru s vatrogasnim zapovjednikom Vatrogasne zajednice ličko-senjske županije Hrvojem Ostovićem doznajemo kako su uslijed jake kiše požari konačno ugašeni.

-Povremeno se vidi dim na nekim požarištima južnom Velebitu, ali vjerujem da je požarima došao kraj. Vatrogasci su zaslužili malo  odmora. Dečki iz JVP Gospić su se iskazali pri lokaliziranju požara u Dalmaciji, vratili su se doma i odmah su morali na teren s ostalim kolegama vatrogascima jer su se požari proširili na sjevernom Velebitu i potom na južnom Velebitu. Moram istaknuti kako su na požarištima bili angažirani i svi  DVD-i, osim DVD-a Donji Lapac i DVD-a Karlobag jer smo procijenili da su oni neophodni na svojim područjima u slučaju nastanka novih požara, ističe vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović. Vremenske prognoze idu na ruku vatrogascima iz cijele Hrvatske koji će nakon  dugotrajne borbe s vatrnom stihijom, počesto vrlo daleko od svojih baza, konačno dobiti malo  odmora. Samo da najavljene kiše ne izazovu poplave, a onda ćemo ponovno slušati zvuke vatrogasnih sirena.

Nastavak ispod oglasa

I za kraj priče jedna mala usporedba. U Americi se  zanimanje vatrogasca toliko cijeni da su uvijek na vrhu ljestvice društveno najkorisnijih i najhrabrijih zanimanja. Ankete pokazuju da  najveći broj dječaka i adolescenata u toj državi   žele biti vatrogasci. Gdje je Hrvatska u toj priči?

M.S.