Klimatske promjene, čovjek i potkornjaci

Ličko-senjska županija ima tri nacionalna parka, Park prirode Velebit i nekoliko zaštićenih park-šuma. Tako je po mnogo čemu zelena oaza Hrvatske. Unatrag nekoliko mjeseci ta se zelena rapsodija zimzelene šume ponegdje  prometnula u mnoga usahla i požutjela stabla, pri čemu prednjače borovi i smreke. Nadomak Gospića, u park-šumi Jasikovac počela su se sušiti mnoga stabla bijelog bora. Uzroke ove biološke havarije pojasnila nam je Mandica Dasović zadužena je za ekologiju i zaštitu šuma u Upravi šuma Gospić. 

Mandica Dasović

-Odmah smo reagirali na prvu pojavu sušenja borova u Jasikovcu. Ispostavilo se kako su za sušenje mnogih stabala bora krivi led i tuča koji su proljetost i ljetos poharali Liku. Ponegdje su padali komadi leda veličine oraha ili manje jabuke. Tako je došlo do oštećenja izbojaka bora koji su se zbog udaraca leda počeli sušiti. Uzeli smo uzorke oštećenih grana i poslali ih na Šumarski institut gdje nam je potvrđeno kako je led skivio sušenje tih stabala. Došlo je i do sušenja smreka i jela, ali zbog drugih uzroka. Tome je razlog masovna pojava potkornjaka. Smrekov i jelov potkornjak od 2005. godina do danas čine velike štete na ličkim šumama. To je sekundarni štetnik i kada gradacija bude velika on postaje primarni štetnik. Razlozi ove najezde su prvenstveno klimatske promjene jer dovode do oslabljenog fiziološkog stanja stabla. Ti kukci drukčije vide nego li mi, tj. bolesno i slabo stablo oni vide na svoj način i biraju laganu žrtvu. Zato se i bojimo napada borovog potkornjaka jer je led u park-šumi Jasikovac već načinio dovoljno štete i oslabio mnoga stabla, tvrdi Mandica Dasović koja je ujedno i predsjednica podružnice Hrvatskog šumarskog društva Gospić. 

Nastavak ispod oglasa

Doznajemo kako Hrvatske šume na svim područjima redovno prate sve devijacije vezane uz zdravlje šuma. Tako su tijekom toplijih mjeseci na mnogim mjestima postavljane zamke za potkornjake. Na taj se način pratio njihov biološki ciklus, posebice rojenje. Na koncu cijele ove priče nisu krivi samo potkornjaci i led. Za sve ovo kriv je ponajprije čovjek jer su zbog enormnog zagađivanja cijele Zemlje uslijedile klimatske promjene pogodne za pravu najezdu potkornjaka.

M.S.