Otvaranje_Mesopust_2013 (1)U Senju je proteklog vikenda otpočeo 355. Senjski mesopust. Ključeve Grada Senja predao je senjskom mesopusnom meštru Feraliću gradonačelnik Darko Nekić, prof. Time je u gradu pod Nehajem i službeno počela vladavina maškara koja će trajati sve do mesopusnog utorka 12. veljače.

„Prisežem da ću grad u vih misec dan dobro vodit, ako ne i trunčić bolje od dosadašnje vlasti. Ja i moji suradnici pokrenit ćemo grad i dat ljudima trunčić arije i mota, obećao je meštar Feralić primajući od gradonačelnika Nekića ključeve Grada.“ Poželjevši svima dobru zabavu, gradonačelnik Nekić izrazio je nadu da će maškarana vlast izvući Grad iz krize i na kraju vladavine ostaviti punu gradsku blagajnu.

Na svečanosti otvorenja mesopusta nastupila je i Gradska glazba Senj te senjska plesna skupina Maya’s Dance Nation. Igrokazom u izvedbi Danke Svast i meštra Feralića dat je komični prikaz života jedne senjske obitelji u ovo recesijsko doba. U obraćanju maškaranom puku meštar Feralić osvrnuo se na proteklu godinu davši svojevrsnu retrospektivu događaja u gradu i državi. Rastuća nezaposlenost, male plaće i veliki porezi, poskupljenja, fiskalizacija, ulazak u EU, teme su koje je meštar protresao začinivši sve zdravim narodnim humorom i izrazivši nadu u bolje sutra.

„Ni sve tako crno, gremo mi naprvo i živit s više mota i volje, moguće jednog lipog dana bude trunčić bolje. Prominilo se ljudi, sistemi, državov, vlasti, kuliko, ki bi to znal, al od svega nam je žuko življenje i bal ostal. Zimali su nam ki zna ča sve ne vih pasanih let, al nam bale nisu mogli zet i nećedu. More se u Senju sve zaprit, al Senj bez bali ne more bit“, rekao je meštar Feralić pozivajući maškare da plesom i pjesmom zaborave na sve probleme i uživaju u senjskom mesopusnom šušuru kojem nema premca.

A.P.