Arsen Silić (56) iz Delnica jedan je od onih pripadnika MUP-a PU primorsko-goranske koji je prošao oganj i pakao Domovinskog rata. Prva značajna zadaća u kojoj je sudjelovao vezana je uz NP Plitvička jezera, o čemu je Arsen napisao knjigu pod nazivom „Plitvice iz rova“. Lišen bilo kakve patetike i tzv. lovačkih uveličavanja, autor ove proze prepričao je neke od teških i sudbonosnih dana rata čiji je sudionik bio od samih početaka.

-Dva autobusa policajaca sa oko 80 ljudi stigla su  u NP Plitvička jezera u kolovozu 1991. godine. Mi smo bili zadnja grupa koja je čuvala to područje i ondje smo ostali mjesec dana. U knjizi opisujem mnoge nepoznate  detalje vezane uz obranu toga dijela Hrvtske. Iako nisam nikoga imenovao u svojoj knjizi, nas je ondje stiglo 80, ali su neki odmah dezertirali i vratili se doma s dečkima koje su zapravo došli zamijeniti! No i to je naličje rata, to je ružna istina od koje ne trebamo bježati. Kroz taj mjesec dana na zadnjoj liniji obrane Plitvičkih jezera bilo je vrlo teško, uz loše uvjete i stalnu oskudicu. Nadam se da će moja knjiga dati svoj obol valorizaciji doprinosa MUP-a tijekom Domovinskog rata, rekao nam je u razgovoru Arsen Silić.

Ovaj dragovoljac Domovinskog rata predstavit će široj publici knjigu „Plitvice iz rova“ u srijedu, 4. prosinca u dvorani hotela „Jezero“ s početkom u 11 sati. Netom prije toga Arsen Silić poklonit će se žrtvi svojega kolege Josipa Jovića kod spomenika podignutom na mjestu pogibije prvog hrvatskog redarstvenika. Promociju ove knjige pomaže NP Plitvička jezera i mnoge braniteljske udruge.

M.S.