Potvrdio nam je to ravnatelj Samostalne narodne knjižnice Gospić Milan Šarić. Knjižnicu vodi već 16 godina, a ukupno je čini devet djelatnika, uz fond knjiga veći od 60 000 naslova. Na prijedlog Ministarstva kulture 2021. godina je u Hrvatskoj proglašena Godinom čitanja. Tome su svakako razlog ukupne okolnosti vezane uz epidemiju COVID-19 zbog kojih je u zadnje vrijeme osjetan manjak kulturnih događaja.

-Mi knjižničari godinu koja je iza nas svi zovemo korona-godinom. Pri tome se ipak dogodio apsurd jer smo lani posudili više knjiga nego li u uobičajenim uvjetima. Naši članovi bili su spriječeni u normalnim druženjima i situacijama, posuđivali su knjige i vrlo intenzivno čitali, pojasnio nam je ravnatelj Marić.

Samostalna narodna knjižnica Gospić uvijek ima oko tisuću redovnih članova svih uzrasta, kojima je osim mnoštva knjiga na raspolaganju i oko 4 000 filmova na CD-ima

-Bez obzira na moderne medije današnjice, knjigu i novine ništa ne može zamijeniti. Tiskani mediji uvijek su imali svoju publiku. Budući da imamo vrlo dobro organiziran sustav nabave knjiga, u svega nekoliko dana možemo nabaviti naslove koje eventualno nemamo u našoj knjižnici, pojašnjava Milan Šarić.

U vremenima koja dolaze nada se smirivanju pandemije kada bi ova ustanova nastavila s organiziranjem predstavljanja knjiga i književnika, izložbama, večerima poezije i mnoštvom sadržaja koje je inače organizirala.

L. O.