Ponekad nam se čini da staru poslovicu „tresla se brda-rodio se miš“ valja učestalije upotrijebiti. Jučer je održana svečana akademija Policijske uprave ličko-senjske koja je okupila mnoštvo uzvanika. Sve bilo kako treba. Osim, možda jednog detalja.

Još su se u starom Rimu pametni ljudi javno pitali: „Quis custodiet ipsos custodes“ ili u prijevodi  ‘ko čuva čuvare? Ovdje se dakako ne misli na njihovu fizičku sigurnost, nego  na njihovo poštenje, ćudoređe, moral, etiku…

Tko je jučer slušao govor načelnika Ante Podnara mogao je lako zapaziti kako je mnogo, mnogo puta spomenuo riječ i pojam „korupcija“. U pravu je. Borba protiv toga zla nikada ne smije prestati. Ali kao i u prethodnoj  rimskoj izreci valja nam se zapitati je li u našoj policiji sve tako bajno, sve kako treba?!? Svako malo smo u javnim medijima svjedoci incidenata u kojima su pozitivci (policajci) postali negativci. Kako stvari stoje kod nas, na području PU ličko-senjske? Načelnik Podnar nam u svečanom govoru nije mogao (a nije niti trebao) izreći koliko je ‘ko puta digao pendrek, ispalio metak upozorenja i sl.). Mala smo sredina, a svako malo čujemo kako se neki policajac pijan slupao sa službenim vozilom, kako se diljem Like šverca po tisuće kubika drveta, zataškavaju loši dečki u vlastitim, policijskim  redovima. Oni koji su udaljeni  iz službe sve glasnije govore „jesam, ja sam bad boy, ali nisam jedini“. Voljeli bismo barem jednom godišnje, ako ne može učestalije, dobiti izvješća o nekim, očito, slabo čuvanim čuvarima reda i zakona. Ili netko tamo gore misli da nas to ne zanima?  

V.I.