Svako malo dulje od 30 godina u Lici traju torture građana od strane nekolicine uzgajivača stoke. Valjda se u ovu kategoriju ubrajaju primatelji poticaja čiji se konji hrane na tuđim travnjacima i poljoprivrednim kulturama, a borave pod vedrim nebom.

Javnost je već pomalo umorna od vijesti u kojima je netko na sred ceste udario i usmrtio konja. Zadnja takva informacija stigla je iz okolice Udbine. Ondje konji već godinama besciljno lutaju Krbavskim poljem, dok se njihovi vlasnici nalaze uglavnom Perušiću. Ovoga puta je na konja što je lizao sol s asfalta naletio vozač Hrvatskih šuma. Službeno vozilo je dosta oštećeno, vozač je zadobio lakše tjelesne ozljede, a konj je uginuo.

U više navrata su se uzaludno sastajali predstavnici jedinica lokalne samouprave, razne udruge i policija. Malo toga se promijenilo. Dobro je što odnedavno svi konji moraju biti čipirani, inače se nikada ne bi dokazalo čiji konji tumaraju Likom, posebice okolicom Udbine. Jesenas su iz Ličkog Osika u javnosti objavljene fotografije desetak krava što bauljaju u sred mjesta. Do kada???

Za zadnji incident kod Udbine vlasnik konja sada treba platiti globu, nadoknaditi štetu na vozilu i ostao je bez konja. Čini se kako vlasnici konja lutalica slabo mare za ove situacije. U hranu, smještaj i čuvanje konja ne ulažu ništa, a poticaji ipak dolaze…

Možda bi se netko trebao konačno zapitati po kojim to pravilnicima vlasnici konja (i druge stoke) mogu bez skloništa i bilo kakve skrbi za te životinje držati ih pod vedrim nebom?!? I tako već skoro 30 godina.

L. O.