Ovih dana u Srbiji se razmahala predizborna kampanja. Osim što aktualni predsjednik Srbije odapinje otrovne političke strjele oponentima, usporedbe s Hrvatskom ne jenjavaju. Tako je Srbija po njegovom sudu „najrazvijenija država u regionu, na korak od Hrvatske“. Starim političkim dogmama po kojima „nikad više neće biti Bljeska i Oluje, sada se pridružila i premijerka Ana Brnabić. Ovo je, na sreću, istina.

Fantomska država „Krajina“ sastojala se od tri nepovezana dijela pa je cijelo vrijeme svojega postojanja po principu „država u državi“ nastojala organizirati referendum i „prisajedinjenje“ s Republikom Srpskom na čiji se teritorij naslanjala.
Po čemu su Vučić i Brnabićka u pravu? Svakako da više nikada neće biti operacija „Bljesak“ i „Oluja“ jer se svakako više nikada neće dogoditi da srpska nacionalna manjina bude „Trojanski konj“ u Hrvatskoj koji po ideologiji Beograda mora živjeti u istoj državi. Kada je malo „škripalo“ pozvana je u pomoć prijetvorna JNA, uz horde četnika.
Država koja još uvijek nije rasčistila detalje svoje povijesti svako malo ističe svoju „slobodarsku politiku, čestitost i činjenicu kako su oni vjekovne žrtve agresora“. Pri tome zaboravljaju da niti jedna raketa ili topnički projektil tijekom Domovinskog rata nisu ispaljeni na Srbiju s hrvatskog teritorija.
Veličanje lika i djela četničkog g(đ)enerala Draže Mihajlovića dovedena je do neukusa jer je taj lik proglašen najvećim gerilcem (?) II. svjetskog rata. Gerilac koji je posvuda po Srbiji, BiH i Crnoj Gori iza sebe ostavljao krvavi trag mahom ubijenih civila. Zadnjih dana se u srbijanskim medijima sve manje pojavljuje dokazani doktor mržnje Vojislav Šešelj. U svojim suludim teorijama i zamišljene granice Velike Srbije Virovitica, Karlovac, Gospić, Karlobag godinama je prodavao maglu svojim sljedbenicima. Od kada nije ušao u srpski parlament niti ova zamišljena granica nema podloge. Jedino se ministar MUP-a Aleksandar Vulin potrudio predstaviti projekt Srpskog sveta, što je pandan Velikoj Srbiji jer podrazumijeva Republiku Srpsku, veći dio Crna Gore, Kosovo i dijelove Hrvatske. Komšije, sve je u redu, samo dokle???

L. O.