Ko tu koga mulja???

0

     Stara poslovica kaže:“ Male rupe potope i najveći brod!“ Ako je tome  vjerovati, kako onda prolaze mali brodovi?!?  Dakako da ćemo ovu poslovicu upotrijebiti  u metaforičkom smislu, a detalj o brodovima gledajmo kao državnu kasu s jedne, a naše skromne kućne proračune s druge strane. Krenimo od sitnica. Prečesto nam se događa da na blagajni marketa  nemamo 10 lipa. Revna će blagajnica uzeti našu kunu  kako bi se naplatio račun. To se sasvim u redu. Ali je puno manje u redu kada nam bez pardona oni ostanu dužni od jedne do 30-40 lipa. A to se događa vrlo, vrlo često. Čast iznimkama koje uvažavaju kupca i obvezu točne naplate i vraćanja ostatka novca. Pokušajte samo izračunati  koliko se tijekom jednog dana utrži novca na takvom nekorektnom odnosu prema kupcima koji trgovcima znače egzistenciju.

   Zadnjih dana Hrvatsku su poplavili oglasi u kojima vam se besplatno nudi nekakva pomada, plus kutijica tigrove masti. Sve je besplatno, samo imate obvezu platiti nekakvih 90 kuna za troškove. Prvo što pada u oči jest podatak o besplatnim uzorcima. Nikada u dugoj povijesti trgovine ništa nije poklanjano, a kamo li tigrova mast. Tigrovi su strogo zaštićene vrste predatora, a po Hrvatskoj se njihova mast prodaje, tj. poklanja, kao da je svinjska! Riječ je o krivotvorini, ali se do danas nije našao nitko iz brojnih udruga i agencija za zaštitu potrošača da bi toj podvali  stao na kraj.

Oglas

   Svako malo u crnim kronikama osvanu natpisi o privatnim kreditorima koji  na nezakonit način i lihvarenjem jadnim građanima otimaju cijela imanja za kredit koji je sa 50-ak tisuća kuna narastao na milijun. To su oni famozni krediti u kojima je sve sjajno i bajno, ne treba vam jamaca, a plakate s informacijama nalazimo na banderama. Unatoč činjenici da su hrvatski sudovi već srušili nekoliko takvih kreditnih pljački nitko do danas nije reagirao i smjestio iza brave sve te muljatore i lopove.

   Ušli smo u svijet kapitala, uskoro ulazimo u Europu. U tržišnim utrkama europski trgovci uglavnom dobro paze kako posluju, kolike su im marže, jeli sve po zakonu. Kod nas na mnogim dućanima već godina stoje natpisi „Akcija-sniženje do 60%“!!! Pa kolika je onda nabavna cijena artikala kojima je izmišljeno sniženje 60%, a trgovci i na tim cijenama imaju znatnu zaradu? Kao u onim famoznim TV-reklamama kada je sve turbo-kvalitetno i jeftino-ali to nije sve!!! Uz neki komad  koji se reklamira vješti vam trgovci („ali to nije sve!“) uvaljuju koještarije i sve je dakako besplatno. Budući da u trgovini nema ničega gratis možete biti sigurni da ste te darove pretplatili 2-3 puta. A ti su „pokloni“ po namjeni i kvaliteti ravni prodaji npr. getribe za Golfa „trojku“, ali to nije sve pa vam se daruje kila krivih čavala da ih ravnate po svojem izboru. Pametno, nema što. „Ali niti to nije sve“ pa vam daruju set odvijača s dalekog istoka koji su po kvaliteti materijala namijenjeni samo jednokratnoj uporabi.

      Bile su ovo tek crtice s lopovlucima s kakvima se susrećemo svakoga dana. Od cijele vojske dobro plaćenih zaštitnika nas malih običnih ljudi nikako da netko konačno i stvarno stane u našu obranu i suprotstavi se muljažama s kojima se svakodnevno susrećemo. A o velikim brodovima ćemo drugi put.

M. S.