Iz domene policije protekli je vikend bio prepun aktivnosti. Policijski službenici Postaje granične policije Donji Lapac dovršili su kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjakom iz Donjeg Lapca zbog osnova sumnje da je počinio krađu. On se sumnjiči da je u vremenu od 1. travnja do 20. svibnja 2020. godine u šumskom predjelu Srneće Drage, Općina Donji Lapac, posjekao i ukrao61 stablo graba u vlasništvu Hrvatskih šuma  sa sjedištem u Donjem Lapcu.

Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljeno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave. 

Ono o čemu smo već pisali i strahovali za posljedice dogodilo se noću 21./22. travnja 2020. godine u Krivom Putu. Nepoznati počinitelj je počinio kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja tako da je vatrenim oružjem usmrtio kobilu i ždrijebe na ispaši u vlasništvu 66-godišnjakinje iz Novog Vinodolskog.

Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Jedna prometna nesreća je sa smrtno stradalom osobom dogodila se u subotu u 22.05 sati u Novalji, kada je 60-godišnjak iz Novalje upravljao osobnim automobilom gospićke registracijske oznake, iz smjera centra Novalje u smjeru mjesta Lun, te iz za sada nepoznatih razloga u kružnom toku prednjim dijelom automobila udario u zid. Uslijed zadobivenih ozljeda, preminuo je na mjestu događaja.

Tijekom proteklog vikenda provedene su i preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđen je čak 81 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 16 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. 

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu u Švici, kod 30-godišnjaka iz mjesta Krasno (3.23 g/kg). On je uhićen i uz optužni prijedlog doveden na nadležni sud, gdje mu je Rješenjem određeno zadržavanje u Zatvoru Gospić u trajanju od 15 dana.

Najveća utvrđena brzina kretanja od 248 km/h izmjerena je u subotu na autocesti A-1, u smjeru Splita, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 61-godišnji hrvatski državljanin upravljao osobnim automobilom. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije na području RH u trajanju od 1 mjeseca. 

Tijekom proteklog vikenda evidentirana su dva pronalaska ručnih bombi i to:

-u subotu u šumskom predjelu Križ Kamenice pronađeno je 5 ručnih bombi, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja;

-u nedjelju u voćnjaku u mjestu Škare pronađena je ručna bomba bez transportnog osigurača i otpusne poluge, koju je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu uz poduzimanje svih mjera sigurnosti uništio na mjestu pronalaska.

Evidentirana je i dragovoljna predaja streljiva i to u subotu u Čanku gdje je građanin dragovoljno predao 77 komada raznog streljiva, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

PULS/L. O.