Tri novouređene i trasirane poučno-rekreativne pješačke staze: Vučja, Risja i Medveđa staza bit će otvorene u petak na kraškom terenu na području Plitvičkih jezera, u okviru krajobraza Baraćeve špilje, u općini Rakovica čime je taj kraj postao jedinstveno izletničko odredište.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje Značajnim krajobrazom Baraćeve špilje Tihana Oštrina izvijestila je da kroz Baraćeve špilje godišnje prođe na desetke tisuća posjetitelja, te će oni i šetači rekreativci, zaljubljenici u boravak u prirodi, otvaranjem triju staza dobiti  priliku za novo i autentično iskustvo.

– Ovo je još jedna turistička atrakcija plitvičkog kraja. Gornju Baraćevu špilju godišnje posjete brojni turisti iz cijelog svijeta, a gosti uvijek traže dodatne sadržaje, a nove poučno-rekreativne pješačke staze uvjet su da bi se produžio njihov boravak u rakovičkom kraju, rekla je Oštrina.

Staze su u zaštićenom području blizu Plitvičkih jezera, imena su dobile po velikim zvijerima koje obitavaju u plitvičkom kraju i na njima se može provesti od 20 minuta pa do 3 sata ugodne šetnje listopadnom šumom i travnjacima, prateći stope divljih životinja.

Vučja, Risja i Medvjeđa staza imaju pješačke table i markacije, a osmišljene su i digitalne karte s jednostavnim preuzimanjem na mobitele.

Oštrina je za Hinu najavila i gradnju muzejsko-posjetiteljskog centra Speleon vrijednog više od 19 milijuna kuna, zatim poučnu šetnicu – Stazu ledenog doba sa sanitarnim čvorom u što će biti utrošeno 750.000 kuna, a izradit će i Plan upravljanja zaštićenim područjem.

Želimo proširiti sadržaje kao dodatni motiv za dolazak turista, dodala je Oštrina.

Gornja Baraćeva špilja je jedna od atrakcija Lika destinacije i jedno od osam zaštićenih područja u regiji Lika destinacija koja se kupnjim ulaznice za razgledavanje Plitvičkih jezera mogu dalje besplatno razgledati.

Značajni krajobraz Baraćeve špilje ima oko 150 speleoloških objekata od kojih je za razgledavanje podesna i otvorena samo Gornja Baraćeva špilja. U njoj su vrijedni paleontološki nalazi iz ledenog doba, ostaci špiljskog lava, nosoroga i špiljskog medvjeda, te arheološki nalazi iz Srednjeg vijeka.

Zanimljiva je geomorfološki, biospeleološki, ali i povijesno, jer je na ulazu ljudskom rukom građen zid iz vremena osmanlijskih provala, što znači da je riječ o utvrđenoj pećini, kao obrambenom objektu, o čemu se provodi istraživanje.

L.O./Hina