Kod Udbine vukovi skrivili smrt 211 ovaca!!!

0
Napad na ovce u Udbini 2017.

Već smo objavljivali rezultate vujčih napada na stoku u kojima je stradalo do 30-ak ovaca. Nikada do sada u Lici nije zabilježeno da su vukovi u jednom naletu zaklali ili skrivili smrt preko 200 ovaca. Dogodilo se to prošloga tjedna na području Općine Udbina, na farmi uglednog poljoprivrednika Perice Gučanina kada je iza 23 sata čopor vukova provalio u ograđeni dvorišni tor i zaklao 7 ovaca. Od silnog straha i nastojanja da izbjegnu smrt uplašene ovce izazvale su stampedo i njih više od 900 spas su potražile u jednoj prostoriji površine cca. 200 četvornih metara. Tu je dio njih smrt sustigla gušenjem i gaženjem. Bilanca je 211 mrtvih ovaca pasmine travnička pramenka! Ovo vjerojatno neće biti završetak priče jer su mnoge ovce teško ozlijeđene.

Vlasnik OPG-a Perica Gučanin je odmah prijavio štetu nadležnim službama, a iz Ministarstva zaštite okoliša stigao je „hladan tuš“.
-Oni tvrde kako „nije moguće utvrditi što je uzrokovalo ovoliku štetu“, a spominju i pse lutalice. Vukovi se službeno jedva i spominju. Počinjena mi je šteta oko 250 tisuća kuna, rekao nam je Perica jer su mnoge uginule ovce bile bređe.
Ovo nije kraj jada vlasnika stada koji nije uspio iskoristiti meso zaklane i zgažene stoke. Morao ih je zbrinuti po regulama struke. One iste koja mu ne priznaje vukove kao uzrok štete. OPG Perice Gučanina svake godine proizvede od 25 do 30 tisuća prvoklasnog ovčjeg mlijeka i na tržištu proda do 700 janjaca.

Oglas

M. U./M. S.